Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
South-East Europe Forum

Balkanlanden moeten samenwerken om marktpositie te versterken

De aanwezigheid van AGF-bedrijven uit Zuidoost Europa op de internationale markt neemt toe. Volgens velen binnen de sector zijn er echter nog wel wat obstakels die overwonnen moeten worden. Beslissingen, die in dit beginstadium van groei worden genomen, zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling van de sector in deze regio.



Deze ontwikkeling was het thema van het South-East Forum dat op 29 november in Belgrado gehouden werd. Het eerste agendapunt gaf achtergrondinformatie over het huidige commerciële landschap en een vooruitblik tot 2020.

De Balkan is een uitvalsbasis naar de rest van Europa dankzij haar ligging nabij het Midden-Oosten en Afrika. Hierdoor kunnen producten uit deze gebieden binnen 1 à 2 dagen bij distributiecentra in Europa afgeleverd worden. Een ander belangrijk voordeel is de eenvoudige en vrije toegang tot de EU-markt vanwege de geografische ligging en vrijhandelsverdragen.

Vanuit het Midden-Oosten is er een toenemende belangstelling voor de Balkan. De Golfregio is één van de grootste importeurs van voedingsmiddelen, die in opkomende landen tuinbouwgronden heeft aangekocht en gehuurd om de aanvoer van AGF naar de Golf te kunnen garanderen. Het in Abu Dhabi gevestigde Al-Dahra heeft bijvoorbeeld toegezegd €372 miljoen te investeren in een joint venture met de Servische regering om 9.000 hectare tuinbouwgrond te ontwikkelen, een nog niet eerder vertoonde investering binnen de Servische sector.



Goran Damovski van USAID Regionaal Economisch Ontwikkelings Project (Macedonië).


Spreker Goran Damovski van USAID (Macedonië) legt uit dat het van groot belang is dat de regio het slechte imago kwijtraakt dat het gevolg is van een aantal 'rotte appelen 'binnen de sector die in het verleden moeite hadden zich aan afspraken te houden.

"De regio groeit en verandert maar het is van vitaal belang dat bedrijven een goede marktanalyse maken. In het verleden werden zij geconfronteerd met grote importeurs en hier waren zij niet tegen opgewassen. Zij waren niet in staat een constante aanvoer te garanderen en aan de vereiste kwaliteitsnormen te voldoen."

Uit onderzoek van USAID blijkt dat het van het grootste belang is dat landen agrarische holdings consolideren om de kwaliteit van het oogsten, bewaren en vermarkten te verbeteren en om ondersteunende diensten te ontwikkelen zoals verzekeringen etc."


Bostjan Kozole van Evrosad (Slovenië).


Bostjan Kozole van Evrosad vertelt dat het zeer belangrijk is dat bedrijven beantwoorden aan de Europese normen en hij legt uit dat Eurogap hiervoor het uitgangspunt zou moeten zijn.

"We moeten kijken naar de gewoonten en manier van zakendoen in alle afzonderlijke landen, willen we ons succes vergroten. Het is belangrijk om te weten wat men het beste kan verhandelen op de verschillende markten. Bovendien dienen exportproducten van de hoogste kwaliteit te zijn. We zullen moeten samenwerken om het potentieel van deze nieuwe markten ten volle te kunnen benutten," aldus Kozole.

"Het afstemmen van onze sector op de EU is cruciaal en het is belangrijk dat we hierbij kijken naar interregionale integratie. Hierdoor krijgt de productie een impuls waarbij alle betrokken partijen gebaat zijn. Iedereen in de sector moet samenwerken aan de ontwikkeling van de waardeketen. Velen in de regio zijn teveel afhankelijk geweest van overheidssteun. De overheid heeft het geweldig gedaan, maar kan uiteraard niet alles op zich nemen. Lokale bedrijven moeten zich meer richten op de mogelijkheden binnen de particuliere sector. Zodra dit gebeurt, denk ik, dat deze regio de potentie heeft om in de toekomst één van de grotere producenten van de EU te worden," aldus Damovski.
Publicatiedatum: