Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Dam: Pak oneerlijke handelspraktijken op nationaal niveau aan

Het Slowaakse voorzitterschap streeft naar het aannemen van conclusies over de positie van de teler in de voedselketen en oneerlijke handelspraktijken, een speerpunt van het voorzitterschap. De concept-conclusies zijn nog in bewerking. Het voorzitterschap gebruikt het op 14 november jl. gepresenteerde rapport "Improving market outcomes" van de Agricultural Markets Task Force als basis voor de conclusies. Zoals aangegeven in het verslag van de Landbouw- en Visserijraad van november ontvangt de Tweede Kamer op korte termijn een appreciatie van het rapport.

In de Raadsconclusies wil het voorzitterschap naar verwachting de Europese Commissie oproepen om met Europese wetgeving te komen om oneerlijke handelspraktijken te bestrijden. Staatssecretaris Van Dam steunt de ambitie om de positie van de boer in de voedselketen minder kwetsbaar te maken. Mede gezien de verschillen in structuur van de voedselketen tussen de lidstaten en de nationale initiatieven die reeds worden ontplooid, is hij van mening dat eventuele problemen beter op nationaal niveau dan op Europees niveau kunnen worden aangepakt. Hij vindt dat het rapport van de AMTF interessante aanknopingspunten biedt, die verder verkend zouden moeten worden.

Zo zal Van Dam bij het opstellen van Raadsconclusies bepleiten dat de Europese Commissie zich er voor inspant dat er voldoende ruimte komt voor samenwerking in de voedselketen, met name met het oog op verduurzaming, gezien de huidige spanning met mededingingsrecht.
Publicatiedatum: