Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Blij verrast met goede inkomsten walnoten op lokale markt"

Spaanse citrusteler maakt switch naar abrikozen, walnoten, kaki, papaja en guave

De jonge Spanjaard Vicente Benavent groeide op in Marokko en studeerde in Amerika en Spanje. Hij richt zich momenteel op een uniek project in Valencia waarbij hij van de traditionele citrusteelt overschakelt naar meer winstgevende fruitsoorten. 


"Mijn grootouders waren citrustelers maar de laatste 25 jaar is de sector steeds minder winstgevend geworden. Plattelandsgebieden zijn ontvolkt geraakt en in combinatie met een gebrek aan nieuwe gewassen en technologische vernieuwing heeft dit een zware wissel op het enorme tuinbouwpotentieel van de regio Valencia getrokken. Een aantal jaar geleden ontvingen mijn grootouders nog maar €0,10 voor een kilo sinaasappelen," legt de jonge directeur van Wonder Fruit Spain uit.

"We focussen nu op abrikozen, kaki's, walnoten en een lijn exotische fruitsoorten zoals guave en papaja. We vermarkten onze producten zelf.
Twee jaar geleden hebben we 100 hectare abrikozen aangeplant, waarvan 30% rode rassen. In mei wordt de eerste productie verwacht. Pas het jaar daarna zullen de volumes echter van betekenis zijn en we hopen dan zo'n miljoen kilo te oogsten."

De rassen geven grote kalibers met een intense kleur. Aangezien het vroege rassen betreft, kan Benavent zijn seizoen eerder beginnen dan zijn Franse en Italiaanse concurrenten. "Ik verwacht dat rode abrikozen traditionele rassen de komende jaren zullen verdringen op de Europese markt," aldus Benavent.

"We zijn blij verrast met de goede inkomsten uit de walnotenhandel"
"Onlangs hebben we een bestaande walnotenplantage van 20 hectare opgeknapt. Hoewel we onze producten selecteren aan de hand van de exportmogelijkheden, waren we blij verrast met de hoge prijs die we voor onze walnoten ontvingen op de binnenlandse markt. De productie van walnoten in Valencia is uniek en het lijkt er op dat niemand zich aan dit gewas durft te wagen. De bomen hebben zich uitstekend aan het lokale klimaat aangepast en de oogst vangt eerder aan dan die in Frankrijk en Californië. Tussen september en oktober was de afzet goed."



Benavent heeft geïnvesteerd in machines voor de verwerking van de walnoten en de merknaam Abuelo Nueces Ibéricas voor de Spaanse markt laten registreren. De walnoten worden vermarkt in zakken van 5 en 10 kilo. "De komende jaren willen we de walnotenteelt verder uitbreiden."

Eerste guave- en papajaproductie in Valencia
Naast een jaarlijkse kakiproductie van 400.000 kilo heeft Benavent er voor gekozen om zijn aanbod exotische fruitsoorten uit te breiden met guave en papaja. 

"We hebben een kas waarin we guave telen (deze fruitsoort bevat de grootste hoeveelheid anti-oxidanten ter wereld) en één die extra geïsoleerd is waarin we papaja's telen." Het interessantste papajaproject moet echter nog beginnen. "We maken momenteel een aantal plantages in Valencia gereed voor de papajateelt in een streek waar zich ondergrondse thermale bronnen bevinden. Als we er in slagen dit water te gebruiken voor ons bedrijf, dan kunnen we tropische omstandigheden nabootsen zonder dat dit al te grote investeringen met zich meebrengt. Voorlopig wordt het fruit afgezet in onder meer Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten."


Voor meer informatie:
Vicente Benavent
Wonder Fruit Spain
M: +627387051
vicente@wonderfruitspain.com
wonderfruitspain.com

Publicatiedatum: