Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Impact aanslagen zorgt voor grote economische schade België

"Een paar jaar geleden was het nog aanschuiven voor lychees"

Tholen - "In België heeft het lang geduurd voordat consumenten overtuigd waren dat je avocado's rijp moet eten en niet wekenlang op de fruitschaal moet laten liggen. De consumptie van eetrijpe Hass neemt eindelijk toe en dat zie je ook in de supermarkten. Ik denk nu dat het aandeel groene en Hass fifty/fifty is, terwijl Hass enkele jaren geleden nog maar 10% innam", vertelt Jan Vermeiren van Exofi.

Hass voor dubbele

Hij geeft aan dat de volumes van dit product uit Spanje en Mexico komen. "In Spanje hebben ze veel last van regen, dus we moeten met zeker vijf afladers werken om aan voldoende kwantum te komen. De groene Bacon en Furerte komen daarvandaan en uit Mexico krijgen we de Hass. De Spaanse gaan om en nabij de 7 euro voor maat 14-18 en de Hass gaan voor het dubbele weg."



Niet meer aansluiten voor lychees
Over het algemeen loopt de handel momenteel rustig volgens Jan. "Het is een vreemde periode, zeker voor het Spaans product. Van diverse producten komt er te weinig aanvoer, door de vele regenval en overstromingen daar." De feestdagen komen er bijna aan, maar dat is nu nog niet echt te merken in de verkoop. "Enkele jaren gelden was het nog aanschuiven voor lychees, maar dat is tegenwoordig niet meer. Iedereen heeft zijn producten en vaste klanten. Daar zijn steeds minder wijzigingen in. De volumes per klant nemen af en je krijgt moeilijk nieuw cliënteel. Daarnaast kunnen mensen tegenwoordig veel meer door de globalisatie. Voor sommige landen zoals Kenia of Thailand blijft importeren echter een uitdaging en dat is de kracht van een importeur."

Impact aanslagen
In maart waren er aanslagen in België en dit heeft nog steeds impact op de handel. "Dit is echt te merken in heel België, de economische schade is enorm. In veel landen wordt ook negatief reisadvies gegeven. Er komen veel minder reizigers. In Brussel en andere grote steden is het extra goed te merken, horeca en hotels staan onder druk en zitten veel minder vol dan andere jaren. Daarnaast lopen er nog veel militairen op straat en dat schrikt mensen ook af. Ik denk dat we de impact nog lang zullen voelen."

Voor meer informatie:
Exofi Fresh Market BVBA
Jan Vermeiren
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
Tel: +32 2 243.12.49
GSM: + 32 475 86.09.80
info@exofi.be
www.exofi.be