Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

Rond de Middellandse Zee is het citrusseizoen begonnen. Extreem weer speelt de telers in verschillende landen parten. In Egypte valt het volume iets kleiner uit. Op het Italiaanse eiland Sicilië wordt minder volume verwacht. Enerzijds was er droogte, anderzijds een overvloed aan regen. In Spanje zijn de verwachtingen ook dubbel. Na een goede start van het seizoen, zijn de prijzen snel gedaald. Dat heeft zijn weerslag op de markt in Noord-Europa, waar de warme nazomer eerst resulteerde in een lage vraag. Latijns-Amerika maakt zich op voor het volgende seizoen. Hoewel het nog lastig is om ramingen te geven, zijn telers hoopvol.

Israël mikt weer op export
De markt voor sinaasappelen is aanzienlijk veranderd sinds het succes van het Jaffa-label zo'n 30 jaar geleden. Waar de Israëlische sinaasappelen bekend stonden voor de hoge kwaliteit. Toen andere exportlanden de productie opschroefden, konden de Israëlische exporteurs de concurrentie op prijs niet aan. tegenwoordig is de export een nichemarkt voor de exporteurs. Wel zijn er signalen dat die markt gaat aantrekken in de komende jaren. In de afgelopen decennia is het leeuwendeel van de Israëlische sinaasappelen op de binnenlandse markt verkocht. Hoewel de consumptie in Israël groter is dan gemiddeld, betekende dat geen hogere winsten voor de telers. Daardoor zijn telers overgestapt naar andere gewassen. In de jaren '70 stond het areaal op zo'n 42.000 hectare, dat nummer is gedaald naar 17.500 hectare tegenwoordig. De meest geteelde rassen zijn Valencia, Shamouti en Tabouri. Alleen de Tabouri wordt geëxporteerd.

Dit jaar laat een opleving van de export zien. Na verschillende jaren waarin het exportvolume rond de 60 ton stond, wordt dit jaar gerekend op 200 ton export. Die stijging is onder andere het gevolg van de opening van markten in het Verre Oosten.



Egypte exporteert grote maten naar Scandinavië
Op de eerste december begon officieel het seizoen voor het Egyptisch citrus. Die datum had de regering gesteld om zeker te zijn van een goede kleuring. Voor de sinaasappelen wordt een iets kleiner volume verwacht als gevolg van de weersomstandigheden. De maten vallen groot uit. Die kalibers doen het goed in Scandinavië, waar Egyptische exporteurs een stevigere voet aan de grond krijgen. Exporteurs hopen een graantje mee te pikken van de hoge vraag rond de Kerst. Daarnaast is Oost-Europa een goede afzetmarkt. Binnen zes dagen staan de sinaasappelen in Polen of Tsjechië. Ook in het verre oosten liggen aantrekkelijke markten voor de sinaasappelexporteurs. India, Indonesië en Singapore worden genoemd als afzetmarkten voor de kleinere kalibers.

Spanje matig positief
Het seizoen begon dit jaar vroeg met de Navelina's. Het jaar gaat, me een start in oktober, de boeken in als een van de eerste seizoenen. Daarmee profiteerde de Spaanse exporteurs van de hoge prijzen die neergelegd werden voor de laatste sinaasappelen van het zuidelijk halfrond. De eerste drie weken waren goed in termen van verkocht volume en prijs. Naar gelang er meer volume beschikbaar komt, staat de prijs meer onder druk. Het weer, zowel in Spanje als in de exportmarkten, hebben een grote invloed op de markt. Het brixniveau is dit jaar hoog, dat stemt de handel positief. Nadelig is dat de prijzen zijn gedaald nog voor de piek van het seizoen. Vorige week heeft het flink geregend in de belangrijkste teeltgebieden, vooral in Valencia. Daardoor is de oogst vertraagd.

Italië: wisselende verwachtingen Sicilië
De markt voor sinaasappelen is moeizaam, waardoor de prijzen laag liggen. In Bologna liggen de prijzen echter hoger, namelijk tussen de 0,50 euro en 1 euro per kilo afhankelijk van de maat. Hoewel de prijzen voor de telers volgens berichten beter moeten zijn dan vorig jaar, maar de vraag naar de Italiaanse sinaasappelen is traag. Naast binnenlands product is er ook import uit Spanje op de markt tegen een prijs die 20 cent lager ligt dan de Italiaanse sinaasappelen. De grotere kalibers worden verkocht tegen 70 tot 80 eurocent per kilo.

De algemene indruk is dat er minder Navels beschikbaar zijn van Calabrië en Sicilië, maar dat beeld geldt voor andere rassen ook. Een handelaar vertelt dat er gerekend wordt met 30 procent minder volume dan vorig jaar, dat was al een jaar met een lagere aanvoer.

In Catania (Sicilië) wordt een goede oogst Tarocco verwacht, hoewel een daling van 30 procent in volume wordt verwacht. Ook wordt een groter volume middel/kleine maten verwacht als gevolg van de beperkte regenval en de sirocco wind. Een korter seizoen wordt verwacht, dat in april afloopt.

Ook op Sicilië, in Syracuse, is het seizoen net begonnen. De vroege Navelina's rijpten snel, waardoor de oogst in begin november kon beginnen. Hoewel er minder volume verwacht wordt, rekent de handel ook op dikkere maten. In tegenstelling tot andere regio's is er een normale hoeveelheid regen gevallen na een periode van droogte. De lagere temperatuur van de afgelopen dagen is positief voor de kleuring van de (bloed)sinaasappelen.

Telers in Ribera (Sicilië) werden geconfronteerd met hevige regenval. Daardoor is de oogst beschadigd. Op het totaal valt de schade mee, maar voor sommige telers is de schade enorm en is de oogst verloren gegaan. Door de regen zijn de wegen beschadigd, dat kan het transport van de sinaasappelen bemoeilijken. Het is mogelijk dat enkele telers niet bereikbaar blijken, waardoor de aanvoer van de Naveline, waarvan de oogst in november begon, vertraagd wordt. Aan de periode van hevige regenval ging een periode van droogte vooraf. Die duurde van april tot november. Dat dwong telers tot irrigatie en is de oogst vervroegt.

België komt terug op verwachting
Het Spaanse citrusseizoen is tot nu toe niet gemakkelijk geweest. In het begin had dit met het aanhoudende warme weer te maken. Hierdoor waren er veel kleine kalibers en kwam er weinig kleur op het goede fruit. Volgens citrusimporteurs loopt het op dit moment ook niet makkelijk met de sinaasappelen. In het begin van het seizoen werd vrij hoog van de toren geblazen over de goede verwachtingen. De prijzen lagen toen heel hoog. Nu variëren ze enorm per importeur van 8,5 tot 12 euro. Met het Zuid-Afrikaans seizoen was dat minder, toen waren de prijzen stabieler. Ook in kwaliteit zijn er grote verschillen. Men is bang voor de komende periode aangezien het weer in Spanje tegenvalt met de forse regenval en de vooruitzichten daar ook regenachtig zijn.
De kalibers vallen tegen. Sinaasappelen zijn vanaf het begin al klein en naar verwachting zullen ze kleiner blijven. Het vorstachtige weer deze week is zeker niet nadelig voor de verkoop, maar geeft helaas ook geen extreme impuls.

Nederland: Stroeve sinaasappelmarkt, met uitzondering Salustiana's
De sinaasappelmarkt in Nederland verloopt enorm stroef. Uit Spanje komt veel product binnen en doen nu ook de dikkere mate hun intrede. Daarnaast komt er verse aanvoer vanuit Griekenland en Turkije op de markt, waardoor de aanvoer zich ophoopt.

Voor Navelina's liggen de marktprijzen tussen de 55 en 75 cent per kilo, maar importeurs geven aan dat ze momenteel eigenlijk voor elk geld te laden zijn. De enige variëteit die zich nog enigszins aan de malaise weet te onttrekken is de Salustiana. Hiervan ligt de kiloprijs tussen de 70 en 85 cent.

VS: nieuw elan sinaasappel in concurrentie mandarijn
De opmars van de mandarijn sinds de introductie van dit citrus resulteerde in een krimpende markt voor Navels. De sinaasappelen worden door de supermarkten vaak in bulk in het schap gelegd, terwijl voor mandarijnen meer aandacht wordt besteed aan de presentatie. Nieuwe rassen, zoals de Vintage Sweet, moeten het Navel-segment naar een hoger plan tillen. Dat lijkt te lukken. Een teler vertelt dat supermarkten meer doen aan de presentatie van deze extra zoete sinaasappel. Daarnaast kunnen deze sinaasappelen voor een goede prijs verkocht worden.
In Californië en Florida zijn ook enkele telers die biologisch werken. De biologische teelt van citrus is moeilijker dan van ander fruit, de meeste concurrentie is dan ook op lokaal niveau. Naar verwachting is de aanvoer biosinaasappelen dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. De oogst begon in november en duurt tot mei voor de Navels. In januari komen de Cara Navels aan de markt, dat seizoen duurt tot maart. De bloedsinaasappelen volgen in februari tot april en de Valencia zijn aan de markt van mei tot oktober.

Mexico hoopt op herstel seizoen
Het seizoen loopt van november tot april. Tot op heden zijn de handelaren tevreden met het seizoen, ondanks dat de verwachtingen werden niet helemaal waar gemaakt. Aangezien de oogst nog niet volledig binnen is, kan de situatie nog aantrekken. De kwaliteit van de sinaasappelen is goed, maar de maatvoering valt kleiner uit.
 
Colombia verwacht beter seizoen
Door droogte viel de oogst dit jaar tegen. Ook de kalibers vielen kleiner uit, voor de Colombianen was het een moeilijk jaar. Doordat het weer is gaan regenen is de stemming voor het komende seizoen positiever. Het nieuwe seizoen begint in mei.
 
Peru hoge productie
Terugkijkend was het vorig jaar in volume een goed jaar voor de Peruaanse telers. Door het gunstige weer viel de productie fors hoger uit. Voor het komende seizoen zijn de verwachtingen goed, de weersomstandigheden zijn goed voor het citrus.
 
Goed seizoen Argentinië
De sinaasappeltelers hebben weinig hinder ondervonden van de regen en overstromingen. In het algemeen was het een redelijk goed seizoen. Voor het komende seizoen is het nog te vroeg om verwachtingen te doen, maar de recente vorst kan daarin een rol gaan spelen.

China verwacht kleinere oogst
De Chinese productie valt dit seizoen in de ramingen 15 tot 20 procent lager uit. In reactie zijn de prijzen gestegen. Een van de oorzaken daarvoor is de daling in de aanvoer, daarnaast zijn de arbeids- en productiekosten gestegen. Naast de eigen teelt importeert China het citrus uit de VS, Spanje, Egypte, Peru, Israël, Marokko, Zuid-Afrika en Australië. De prijzen voor de sinaasappelen uit Zuid-Afrika en Australië zijn gedaald onder druk van een groter geïmporteerd volume.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan mango's centraal.