Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Garos, Restrain:

"Ethyleen prima alternatief voor MH als kiemremmer in uien"

Tholen - Eind oktober 2017 loopt de toelating voor de stof maleïne hydrazide (MH) af. Momenteel ligt in de EU een concept reviewrapport van de EFSA ter discussie. Het GroentenFruit Huis en LTO noemen een mogelijk verlies van de toelating de doodsteek voor de exportpositie van de Nederlandse ui, maar volgens Dirk Garos van Restrain zijn er met ethyleen prima alternatieven beschikbaar als kiemremmer in de uien. Hoewel het tijdstip van de procedure voor de herbeoordeling Dirk verraste, is het volgens hem een discussie die in andere landen zoals Frankrijk en Engeland al veel langer loopt. "Nu is het ook op Europees niveau opgepakt en dat had ik niet aan zien komen."



"Wij leveren al voor het veertiende jaar ethyleen voor de uiensector, waarmee we jaarlijks zo'n 250.000 ton uien behandelen, met name in de biologische teelt. Behandeling met ethyleen verlengt de houdbaarheid van de uien aanzienlijk. Op het moment dat MH zou worden afgeschaft, betekent dat echt het einde van de sector niet", zegt Dirk. "Het verschil tussen MH en Ethyleen is dat je tijdens het transport Ethyleen wel apart toe moet dienen. Voor de export naar verre bestemmingen moet er dus naar een eenvoudige en goede manier worden gezocht om dit op containerbasis toe te dienen."

"Wij hebben fors geïnvesteerd in de toelating en patentering, dus gaan hier niet alleen in investeren. Maar graag gaan we met de sector in gesprek hoe we dit op gaan lossen. We kunnen dit als sector als een kans oppakken in plaats van een bedreiging!"

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
0031-653869221
Dirk.Garos@restrain.eu.com
www.restrain.eu.com