Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thor Kofoed, Copa & Cogeca

"Genetische middelen moeten vrij beschikbaar blijven"

Copa & Cogeca dringt bij EU-ministers op aan om de aanbevelingen van de Europese Commissie te steunen en geen octrooi toe te staan op producten die zijn gecreƫerd via methoden die feitelijk van biologische aard zijn.

De stap komt na een door de Commissie vastgestelde aankondiging in november waarin wordt onderstreept dat planten die via biologische veredelingstechnieken zijn ontstaan, niet octrooieerbaar zijn. Deze aanbeveling gaat in tegen de werkwijze van het Europees Octrooi Bureau, dat al veel patenten heeft toegekend die door middel van conventionele veredeling zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld voor tomaten en broccoli.

"De aanbeveling van de Commissie is dan ook een stap in de goede richting," volgens Thor Kofoed, voorzitter van de werkgroep zaden bij Copa & Cogeca. "Copa & Cogeca hebben voortdurend benadrukt dat ze het octrooirecht als een ongeschikt instrument beschouwen voor de Europese landbouwsector. Alle genetische bronnen moeten behouden blijven voor telers en kwekers zodat ze vooruitgang kunnen boeken in de veredelingssector", voegt hij eraan toe.

"Maar de aanbeveling van de Commissie is niet duidelijk over het uitsluiten van octrooieerbaarheid van natuurlijke eigenschappen verkregen door middel van niet-wezenlijk biologische veredelingstechnieken. Deze nieuwe veredelingstechnieken moeten nog gedefinieerd en geclassificeerd worden door de Commissie. Bovendien is de aanbeveling van de Commissie niet juridisch bindend en is het Europees Octrooi Bureau een onafhankelijk orgaan. Wij roepen de nationale regeringen dan ook op om ervoor te zorgen dat het Europees Octrooi Bureau de aanbevelingen van de Commissie respecteert om ervoor te zorgen dat bestaande planten niet vallen onder het toepassingsbereik van het octrooirecht", zegt Pekka Pesonen secretaris-generaal van Copa & Cogeca.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu
Publicatiedatum: