Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grotere Spaanse avocadoproductie verbetert concurrentiepositie"

In de Spaanse regio's Malaga en Granada is de oogst van avocado's begonnen. De recente neerslag heeft de waterreservoirs aangevuld tot grote tevredenheid van de lokale sector. 

Volgens José Linares, voorzitter van de Spaanse Vereniging van Exotische Gewassen, waren de prijzen bij aanvang van het seizoen vergelijkbaar met die van vorig jaar. "De grote kalibers brengen momenteel de beste prijzen op omdat er een overaanbod aan kleine kalibers, voornamelijk uit Chili, op de markt is."

Spanje raamt de productie dit seizoen op 60.000 tot 70.000 ton. "De kwaliteit is uitstekend dit jaar en dat is gunstig voor ons op de Europese markt, waar ons fruit betere prijzen opbrengt dan dat uit andere landen."

In Spanje neemt de belangstelling voor de avocadoteelt met de dag toe. In sommige provincies zijn er wachtlijsten van twee jaar om avocadobomen te kunnen kopen. In Malaga wordt de uitbreiding van de sector bemoeilijkt door het tekort aan water. In Valencia en de Portugese Algarve breidt de productie echter steeds verder uit.

"Hoewel we in Malaga het areaal met 10.000 hectare extra zouden kunnen uitbreiden, hebben we te maken met waterbeperkingen. Wij hopen dat de lokale overheden op korte termijn met ons willen werken aan een oplossing voor dit probleem. Wereldwijd stijgt de afzet van avocado. In Europa bedraagt de gemiddelde jaarlijkse consumptie 400.000 ton, waarvan 15% uit Spanje afkomstig is. Als we onze productie verhogen dan kunnen we onze positie versterken en betere prijzen krijgen."

Linares benadrukt dat de avocadoteelt niet eenvoudig is. "We werken in Spanje aan het verhogen van de productie per hectare maar we blijven nog steeds achter bij andere producerende landen zoals Israël."
Publicatiedatum: