Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handel in paprika fors beïnvloed door wisselkoers

"Tijdens de winter in Canada halen we onze rode, groene en oranje paprika's uit Nederland en Spanje. In de zomer halen we ze uit Ontario en Mexico," zegt Olivier Banon van Fruigor. De paprikahandel wordt volgens Banon voornamelijk beïnvloed door de wisselkoers. Met de huidige koers van de Canadese dollar exporteren telers in Ontario liever naar de VS in plaats van dat hun volumes op de Canadese markt blijven. Om diezelfde reden willen Mexicaanse telers niet naar Canada exporteren en werken zij liever direct met de VS. De paprika's die in Canadese supermarkten voor handen zijn, komen ironisch genoeg met name uit Nederland en Spanje.



Toegang tot de Canadese markt
Van oktober 2010 tot oktober 2015 legde de Canadese overheid een importheffing van 193% op paprika's uit Nederland en Spanje. De reden hiervoor was om te voorkomen dat paprika's op de Canadese markt werden gedumpt. Deze heffing is een jaar geleden opgeheven, waardoor Nederlandse en Spaanse paprika's nu weer hun weg naar de Canadese markt vinden. "Ik zie dit als een positieve ontwikkeling," zegt Banon. "Het zorgt voor gezonde concurrentie tussen telers en geeft meer mogelijkheden voor export. Handel komt van beide kanten af," legt hij uit.

De Amerikaanse markt is al een jaar gesloten voor Spaanse paprika's wegens een verhoogd risico op ongedierte en ziektes. Spaanse telers zijn hun bedrijven aan het voorbereiden op de laatste vereisten die zijn opgesteld in het Amerikaanse protocol voor de import van paprika. Ze hopen dat hierdoor de markt snel weer open zal zijn voor Spaanse paprika's.

Weinig ruimte in luchtvracht
Op dit moment is er een goede balans tussen vraag en aanbod. Het Spaanse seizoen is bijna afgelopen, maar dat van Nederland is nog in volle gang. Wegens de festiviteiten rondom Thanksgiving is de vraag sterk en nemen de prijzen toe. "Dat is een normale trend voor deze tijd van het jaar, die voort zal duren tot in december," licht Banon toe. 

Transport per luchtvracht kost momenteel tussen de CA$18,50 en CA$20,00 (€13 en €14.05) per tray van 5 kilo. Een goede planning van de logistiek is rond deze tijd van het jaar van essentieel belang. "Luchttransport wordt met de feestdagen duurder. Dat geeft een grote uitdaging om onze producten op het vliegtuig te krijgen," zegt Banon tot slot.

Voor meer informatie:
Olivier Banon
Fruigor
Tel: 514-355-7541
Publicatiedatum: