Michael Weber
Een bijzonder verhaal
De ontwikkeling van Opal (cultivar UEB 32642 - Golden Delicious x Topaz) begon in het huidige Tsjechië ten tijde van het IJzeren Gordijn. Het land diende destijds zelfvoorzienend te worden omdat het geen producten uit het buitenland kon betrekken. Aangezien er in het land geen citrus geteeld kan worden, ontwikkelden lokale telers een appelras dat als goede bron van vitamine C kon dienen en evenveel anti-oxidanten bevat als sinaasappelen. Dit is ook de reden waarom de appel niet verkleurt na het snijden.
De Opalbomen zijn sterk en goed bestand tegen schurft en bacterievuur. De oogst van het ras volgt na die van Golden Delicious en eindigt voor die van Braeburn.
Het introduceren van een nieuw, geel appelras op de Europese markt is een hele uitdaging aangezien Golden Delicious hier al jaren de markt domineert. In het Verenigd Koninkrijk waren Opal appelen echter een succes omdat de consumenten op deze markt minder gehecht zijn aan het Goldenras. "In Italië kunnen Opal appelen zich onderscheiden op de markt wanneer zij een categorie op zichzelf worden. Ons doel is om 3% van de Goldenmarkt in Europa te veroveren. Italië is een belangrijke partner van ons, evenals San Lucar, die onze appelen heeft gekozen voor de productie van sap," aldus Weber
Verse en verwerkte appelen (sap van San Lucar).
Italiaanse partners van Opal
Momenteel worden Opal appelen op kleine schaal geteeld in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Onlangs zijn Consorzio La Trentina en Ortofruit Italia eveneens toegetreden tot het Internationale teeltprogramma. Simone Pilati, directeur van Consorzio de La Trentina, verwacht niet dat de keuze voor een geel appelras tegen de huidige trends ingaat. "Het komt er op aan om aan de vraag van de markt tegemoet te komen. Wanneer de consument een product probeert uit nieuwsgierigheid, zal hij het opnieuw kopen als de ervaring goed was. Opal appelen lenen zich hier bij uitstek voor."