Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
goede bron van vitamine C en evenveel anti-oxidanten als sinaasappelen

Opal appelen willen deel Goldenmarkt overnemen

"Opal is een geel appelras dat niet bruin verkleurt en geschikt is voor de sapproductie. Het ontwikkelen van een ras vanuit een commercieel oogpunt vergt veel tijd en geduld en we willen Opal een geheel eigen identiteit geven," vertelt Michel Weber, directeur van het nieuwe clubras.


Michael Weber

Een bijzonder verhaal
De ontwikkeling van Opal (cultivar UEB 32642 - Golden Delicious x Topaz) begon in het huidige Tsjechië ten tijde van het IJzeren Gordijn. Het land diende destijds zelfvoorzienend te worden omdat het geen producten uit het buitenland kon betrekken. Aangezien er in het land geen citrus geteeld kan worden, ontwikkelden lokale telers een appelras dat als goede bron van vitamine C kon dienen en evenveel anti-oxidanten bevat als sinaasappelen. Dit is ook de reden waarom de appel niet verkleurt na het snijden.

De Opal stand op Interpoma 2016.

De Opalbomen zijn sterk en goed bestand tegen schurft en bacterievuur. De oogst van het ras volgt na die van Golden Delicious en eindigt voor die van Braeburn.

Een verrassing voor de consument
Het introduceren van een nieuw, geel appelras op de Europese markt is een hele uitdaging aangezien Golden Delicious hier al jaren de markt domineert. In het Verenigd Koninkrijk waren Opal appelen echter een succes omdat de consumenten op deze markt minder gehecht zijn aan het Goldenras. "In Italië kunnen Opal appelen zich onderscheiden op de markt wanneer zij een categorie op zichzelf worden. Ons doel is om 3% van de Goldenmarkt in Europa te veroveren. Italië is een belangrijke partner van ons, evenals San Lucar, die onze appelen heeft gekozen voor de productie van sap," aldus Weber


Verse en verwerkte appelen (sap van San Lucar).

Italiaanse partners van Opal
Momenteel worden Opal appelen op kleine schaal geteeld in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Onlangs zijn Consorzio La Trentina en Ortofruit Italia eveneens toegetreden tot het Internationale teeltprogramma. Simone Pilati, directeur van Consorzio de La Trentina, verwacht niet dat de keuze voor een geel appelras tegen de huidige trends ingaat. "Het komt er op aan om aan de vraag van de markt tegemoet te komen. Wanneer de consument een product probeert uit nieuwsgierigheid, zal hij het opnieuw kopen als de ervaring goed was. Opal appelen lenen zich hier bij uitstek voor." 

Een "golden" appel in plaats van een gele appel
In deze fase van vernieuwing krijgt de kleur geel opnieuw betekenis. Opal directeur Weber benadrukt dat het merk thuishoort in de categorie golden appelen. "Met dit ras willen we alle vijf de zintuigen prikkelen: Het zicht omdat deze appel niet bruin kleurt, de taste aangezien deze appelen met de grootste zorg worden geplukt en verpakt, het gehoor vanwege de knapperige 'bite', de reukzin omdat de geur van deze appelen ons terugvoert naar onze jeugd en tot slot de smaak die doet denken aan kweepeer, mango en peer."

Voor meer informatie: www.opalapples.com
Publicatiedatum: