Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse overheid steunt gedupeerde telers door weerschade

Steunpakket van €23 mln helpt Poolse telers uit de brand

Het Poolse ministerie van Landbouw stelt 100 miljoen PLN (circa 23 miljoen euro) beschikbaar voor telers die getroffen zijn door weerschade in 2016. Polen had in 2016 te maken met diverse weersextremen: voorjaarsvorst, droogte in de periode mei/juni en overvloedige regenval in augustus/september.

Telers, die in 2016 werden getroffen door overvloedige waterval, vorst, hagel, storm, onweer en dergelijke en waarbij de schade aan de oogst tussen de 50 en 70 procent is, krijgen een vergoeding tot maximaal 400 PLN per hectare. Indien het beschikbare bedrag wordt overvraagd, wordt de betaling per hectare gecorrigeerd. Als op de datum van de schade, de gewassen niet verzekerd waren voor minimaal 1 van de oorzaken, wordt het steunbedrag gehalveerd. Sinds 1 juli 2008 is een aanvrager van directe betalingen in Polen verplicht minimaal 50 procent van het gewasoppervlak te verzekeren tegen minimaal 1 type weersrisico (overstromingen, droogte, hagel, negatieve effecten van uitwatering en voorjaarsvorst). Onderzoeken tonen echter aan dat van de circa 1,37 miljoen aanvragen voor directe betalingen met een oppervlakte van circa 14 miljoen hectare, slechts 160.000 verzekeringen zijn afgesloten (12 procent van het aantal aanvragers van directe betalingen) voor slechts 3 miljoen hectare aan gewassen. Het beschikbaar stellen van de 100 miljoen PLN is een tweede maatregel van de overheid gerelateerd aan weerschade. Eerder al verhoogde de regering de subsidie op verzekeringspremies in Polen. Uitkering van de 100 miljoen PLN steun vindt plaats onder de noemer deminimus.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: