Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorraadinventarisatie november 2016

Areaal VTA-leden +1,3%, opbrengst -10,8%

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden. De eerste voorraadinventarisatie met peildatum 15 november is onlangs afgerond. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april.

Opbrengst bijna 11% lager
De areaalontwikkeling van de groep deelnemende leden vertoont een gelijke ontwikkeling met het landelijke beeld. De toename van het areaal bedraagt ongeveer 1,3 procent. De gemiddelde opbrengst per hectare bedroeg 46,2 ton netto. Deze opbrengst varieerde van 20 tot 70 ton per hectare netto. De opbrengstdaling ten opzichte van het vorige seizoen wordt ingeschat op 10,8 procent. Dit komt overeen met eenzelfde daling ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.



Nog relatief weinig afgeleverd
In november was 14,1 procent van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). Dit is relatief weinig in vergelijking met voorgaande seizoen. Vorig jaar rond deze tijd was 28 procent van de oogst van de deelnemers geleverd. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers minder dan de helft geleverd die vorig jaar was afgeleverd rond deze tijd (zie grafiek 2). Dit kan enerzijds verklaard worden doordat er andere kanalen als substituut zijn aangeboord. Dit betreft mondjesmaat import uit Polen en overmaats pootgoed. Wel zijn er behoorlijke hoeveelheden aardappelen (dubbeldoel rassen) vanuit de zetmeelgebieden naar de verwerking gegaan. Dit betreft zowel Nederlandse als Duitse aardappelen. Anderzijds is de normale afzet afland mogelijk groter geweest door de goede aflandprijzen en probleempartijen waarmee men geen bewaarrisico wilde lopen (zeker niet bij deze prijzen). Dit speelde vooral in Belgiƫ en zuidoostelijk Nederland, veelal buiten het VTA-werkgebied.

De absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de vaste groep van telers ligt iets hoger dan vorig jaar. Deze voorraad ligt ongeveer op het niveau van het vijfjarig gemiddelde. Van de voorraad in opslag is 60 procent al verkocht. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee hoger dan in november 2015.

Bron: VTA Nederland
Publicatiedatum: