Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: appelvoorraad op recorddiepte

Vanwege de uiterst lage appeloogst in Oostenrijk kon men dit jaar slechts ongeveer een kwart van de hoeveelheid van vorig jaar opslaan. Op peildatum 1 november 2016 bevonden zicht 38.991 ton appelen in bewaring. Vorig jaar lag deze hoeveelheid op 137.913 ton. Daarmee staat voor de verkoop slechts iets meer dan een kwart van de hoeveelheid van vorig jaar ter beschikking, meldt AgrarMarkt Austria (AMA). Daarmee zouden de moeizaam opgebouwde exportmarkten niet meer beleverd kunnen worden. Naast de kwantitatief slechte oogst baart ook kwaliteitsverlies als gevolg van sneeuw en vorst de branche grote zorgen. Een gedeeltelijke compensatie van de oogstuitval door middel van prijsverbeteringen is momenteel niet in zicht, zo luidt het verder.

Gekeken naar afzonderlijke appelrassen is de situatie wisselend. Bij Jonagored en vooral bij Idared en Gala is de situatie desastreus. Bij Idared is er met een opgeslagen hoeveelheid van 376 ton sprake van vrijwel totale oogstuitval. In 2015 bedroeg de opgeslagen hoeveelheid van dit ras nog 14.516 ton. Gala bereikte met een opgeslagen hoeveelheid van 2.866 ton (2015: 26.519 ton) slechts 11 procent van de hoeveelheid van vorig jaar. Bij de rassen Golden Delicious en Evelina ziet het er beter uit.

Ook de biologische sector is getroffen door de lagere opbrengsten. Voor het komende verkoopjaar kon men slechts 2.740 ton biologische appelen opgeslagen worden. Vorig jaar lag deze hoeveelheid volgens AMA op iets meer dan 12.000 ton.
Publicatiedatum: