Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische consument duurder uit

Het merendeel van de Russen merkt dat de prijzen voor groenten en fruit en vlees zijn gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van Itar-Tass. De respondenten gaven aan dat ze meer uitgeven aan deze voedingsmiddelen. Niet alleen merken de consumenten aan de prijzen in de supermarkt de keerzijde van de boycot, ook de producten die in het schap liggen zijn veranderd. De Belgische krant De Standaard bezocht een Russische supermarkt en stuitte op een uitgekleed assortiment vlees. Ook voor de industrie is het zwaar, de Russische bedrijven hebben onvoldoende geïnvesteerd en kunnen de Westerse technieken niet evenaren.



Volgens de Russische statistische dienst is de consumenten prijsindex in de afgelopen 12 maanden met 6 procent gestegen. Ook de economische indicatoren staan nog fors in het rood. Oktober kende een daling van 4,4 procent in de retailverkoop.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu toont de huidige crisis tussen Rusland en Turkije aan dat de twee landen belangrijk zijn voor elkaar. Hij wees in een interview op Rusland als belangrijkste leverancier van energie aan Turkije. Turkije zou op haar beurt een belangrijke leverancier van groenten en fruit kunnen zijn voor Rusland, aldus de minister. Daarmee ging de Turkse politicus wel voorbij aan de Russische agenda die inzet op zelfvoorziening van voedsel. Op een andere website betoogt Yekatarina Chulkovkaya dat de Russen geen haast maken om de sancties op te heffen, omdat het land deze producten ook kan importeren uit Centraal-Aziatische landen. Daarnaast geeft bijvoorbeeld de boycot van Turkse tomaten de Russische tomatentelers een steuntje in de rug.