Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zweedse ICA wil IKI overnemen | Deense supermarkt tegen verspilling

Sainsbury's vraagt om hulp bij telers

Japan: Meer vraag naar thuisbezorging voor groenten en fruit 
Bezorgdiensten voor groenten en fruit zijn in Japan steeds meer in opkomst. De reden hiervoor is de stijgende prijzen door ongunstige weersomstandigheden. De groenten van bezorgdiensten zijn wat duurder, omdat ze voor van te voren vastgestelde prijzen direct bij de teler worden ingekocht. Nu wegens de stijgende prijzen bij retailketens het verschil in prijs tussen supermarkt en thuisbezorger afneemt, neemt de omzet voor thuisbezorgdiensten toe. (japantimes.co.jp)

Australië: Metcash heeft minder winst door felle competitie
De winst van groothandelaar Metcash is in de zes maanden tot 31 oktober met 38,6% gezakt tot AU$75 miljoen (€52,7 miljoen). De afgenomen winst is veroorzaakt door de intense prijzenoorlog in de Australische sector en de opkomst van Aldi in Zuid- en West-Australië. Het supermarktsegment van Metcash daalde in zijn winst met 8% tot AU$84,5 miljoen (€59,4 miljoen). De omzet van het groothandelssegment daalde met 4% wegens dat een aantal onafhankelijke retailers waar Metcash aan levert hun zaken hebben gesloten. Ook speelden hier de prijsverlagingen van Woolworths en de uitbreidingen van Aldi in het oostelijke deel van Australië een rol. (news.com.au)

China: Tmall en Yiguo.com verkopen mango's uit Ecuador

De Chinese online supermarkten Tmall en Yiguo.com zijn op 15 november in Sjanghai begonnen met een grote promotiecampagne voor mango's uit Ecuador. Het is voor het eerst dat Ecuadoraanse mango's online in China te koop worden aangeboden. (globaltimes.cn)

VK: Sainsbury's vraagt om hulp bij telers

Sainsbury's vraagt aan zijn telers om hulp om zich meer te laten onderscheiden ten opzichte van concurrerende supermarktketens. Hiermee wil het bedrijf zich beter kunnen verdedigen tegen de toenemende concurrentie in de Britse supermarktsector. (fginsight.com)

Mercadona neemt voor €35 mln af van Portugese telers
De Spaanse supermarktketen Mercadona heeft in de negen maanden tot september voor €35 miljoen aan producten afgenomen van Portugese telers. Volgens Elena Aldana van Mercadona kan dit bedrag voor het gehele jaar oplopen tot meer dan €50 miljoen. Hoewel Mercadona naar verwachting pas in 2019 zijn eerste vestigingen in Portugal zal openen, heeft de keten al langere tijd een sterke relatie met Portugese telers. Deze telers leveren onder andere aan de 1.574 vestigingen van Mercadona, die zich aan de grens tussen Spanje en Portugal bevinden. (esmmagazine.com)

Slovenië: Lagere winst en omzet voor Mercator in eerste 9 maanden

De Sloveense keten Mercator heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn winst en omzet af zien nemen. De omzet daalde jaar op jaar met 3,3% tot €1,89 miljard, terwijl de netto winst met €8,2 miljoen daalde. De omzet daalde met 8,3% het meest in Kroatië wegens het sluiten van zijn supermarktafdeling in die regio in juni 2015. De aanleiding hiervoor was het verstevigen van de markt binnen de Agrokor Group. De omzet in Montenegro nam toe met 9,8%. (esmmagazine.com)

Zweden: ICA Gruppen wil IKI overnemen
De Zweedse retailketen ICA Gruppen is in gesprek met de in Litouwen gevestigde retailgroep Palink om de IKI-keten van Palink over te nemen. Vooralsnog is er echter nog geen overeenkomst gesloten. Palink is de op een na grootste supermarktketen van Litouwen, terwijl ICA Gruppen de vierde grootste is. Een fusie tussen de twee zou volgens Barclay Capital in sommige regio's kunnen leiden tot inmenging van de betreffende mededingingsautoriteit. (esmmagazine.com)

Grote ketens kopen uien direct van Filipijnse telers
De vijf grootste supermarktketens van de Filipijnen gaan voortaan hun uien en knoflook direct inkopen bij lokale uien- en knoflooktelers. Dit is mogelijk het begin van een proces om de kartelvorming in de Filipijnse uiensector te ontmantelen. De betreffende ketens zijn SM, Rustan's, het in Mindanao gevestigde NCCC Mall, ShopWise en SaveMore. (ndbcnews.com)

Les Mousquetaires 25 jaar actief in Portugal
De Franse keten Les Mousquetaires viert zijn 25-jarige jubileum in Portugal. Het bedrijf heeft daar nu 308 vestigingen met een totale winkeloppervlakte van 365.000 vierkante meter. De keten wil met 2020 aan de hand van een investering van €200 miljoen 63 nieuwe winkels in zijn netwerk hebben opgenomen. (esmmagazine.com)

Frankrijk: Franprix wint onderscheiding Janus du Commerce 2016
De Franse keten Franprix heeft de prestigieuze onderscheiding Janus du Commerce gekregen van de Franse overheid. De keten kreeg de onderscheiding dankzij zijn "Mandarine"-winkelformat. De jury roemde de vormgeving, het winkelgemak en de traditionele sfeer van het format. (esmmagazine.com)

Kaufland ondersteunt Roemeense telers

De Duitse keten Kaufland gaat samenwerken met de International Finance Corporation om 14 Roemeense telers ondersteunen om certificaten als GlobalGAP te verkrijgen. Kaufland is de grootste retailketen van Roemenië. De International Finance Corporation is onderdeel van de World Bank Group. (romania-insider.com)

Deense supermarkt tegen verspilling
Het Wefood-project in Kopenhagen is een supermarkt dat uitsluitend goederen verkoopt die anders weg zouden worden gegooid. Het concept blijkt zo populair dat er nu een tweede vestiging is geopend. De eerste vestiging van Wefood werd geopend in de arme stadsbuurt Amager, terwijl de tweede wordt geopend in Norrebro, wat een buurt is waar veel hoger opgeleiden wonen. (tribune.com.pk)

Waarom Alibaba in fysieke supermarkten investeert
Klik hier om het artikel te lezen.


Versproducten spelen sleutelrol voor succes in retail
Klik hier om het artikel te lezen.

Publicatiedatum: