Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Florent Geerdens over de laatste ontwikkelingen in de hardfruitsector:

"We moeten weg van de klassieke hardfruitrassen"

Tholen - De hardfruitsector heeft moeilijke jaren achter de rug en zoals de ontwikkelingen er nu uitzien, gaat het er de komende jaren niet makkelijker op worden. "Oost-Europese landen en landen buiten Europa planten massaal appel- en perenbomen met Europese subsidies en wij weten hier in België en Nederland niet hoe we ons fruit aan de straatstenen kwijt moeten raken. Het is een bizarre situatie", aldus Florent Geerdens van Boomkwekerij René Nicolai. "De fruitteeltsector zit in een grote spagaat en ze wordt in deze situatie gedwongen door de politiek."

Massaal aanplantingen in Roemenië
Hij was vorige week op de hardfruitbeurs Interpoma in Italië en gaf aan dat de stemming onderling gelaten was. "We merken allereerst dat er een enorme vraag is naar bomen vanuit veel Oost-Europese landen. Het gaat om hele grote volumes, zeker Roemenen planten veel appelbomen en gaat hier nog mee door. Ook verder buiten Europa, in landen zoals Oekraïne en Rusland is er een zeer sterke interesse voor het aanplanten van appelbomen. Er zijn politieke mensen die beslissingen maken over subsidies naar andere landen, maar ik vraag me af of ze wel beseffen waar ze mee bezig zijn. Hoe kunnen we de juiste mensen in de politiek bereiken en ze wijzen op dit soort zaken? Als ze in Oost-Europese landen over enkele jaren gaan oogsten, waar gaan al die volumes dan naartoe?"

Weg van de klassieke rassen
Een ander punt dat hem opvalt is dat 'wij' in West-Europa focussen op vernieuwing. "De nadruk ligt op nieuwe rassen, manieren om te onderscheiden, trendsetter zijn in hardfruit. We moeten weg van de klassieke hardfruitrassen zoals de Golden, de Braeburn, Red Delicious, Jonagold of Elstar. Die kunnen ze namelijk overal ter wereld telen. Als het gaat om export moeten we ons wapenen tegen de toenemende concurrentie en met nieuwe beschermde variëteiten op de markt komen en rassen met intellectuele eigendomsrechten. Op prijsgebied lukt het niet meer, vrije rassen kan men in die andere landen namelijk goedkoper telen. Als het gaat om kostprijs zullen we altijd aan het kortste eind trekken. De enige manier om Oost-Europa af te blokken is met intellectuele eigendomsrechten. Hiermee kunnen we ons wapenen en bekijken waar we wat in welke hoeveelheid willen of kunnen planten. En er controle op uit oefenen. Andere industrieën doen dit ook. De fruitteelt moet hier in gaan volgen."

Rusland - andere markten
"Als Rusland ooit terug zou komen zou het qua volumes nooit meer hetzelfde zijn als voor de boycot. Daarom is het nodig dat er blijvend wordt uitgekeken naar andere markten, er zijn nieuwe opties. Er gaan nu volumes naar India en China bijvoorbeeld, maar de prijzen die ze daar ontvangen zijn niet hoog. Belgen en Nederlanders zijn ook niet voor niets door die landen 'uitgekozen': ze konden een mooi product tegen een niet al te hoge prijs aanbieden. We hebben het fruit de laatste twee jaar zeer concurrentieel aangeboden om onze appelen verkocht te krijgen. Als andere producenten over de hele wereld straks hetzelfde aanbieden voor een lagere prijs, stappen die nieuwe klanten weer over. Het is fijn dat we onze appelen daar kwijt kunnen, maar er wordt geen goed geld aan verdiend. Daarom is het goed om toch te focussen op die onderscheidende variëteiten. Als de hardfruitsector hier niet innoveert, gaat ze het nog moeilijker krijgen."

Voor meer informatie:
Florent Geerdens
Boomkwekerij René Nicolaï nv
Lindestraat 22
3570 Alken
T (+32) 11 31 21 25
F (+32) 11 31 65 26
info@renenicolai.be
www.renenicolai.be