Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Verbaas:

“Hetze tegen Douane?”

Tholen - Door een computerstoring zou de controle van containers die in de haven van Rotterdam aankomen haperen. Verschillende logistieke bedrijven uitten hun zorgen tegenover het AD. Peter Verbaas van het GroentenFruit Huis reageert op de berichten en wijst op de goede prestaties van de Douane.

Door problemen met het digitaal aangiftesysteem moeten de meldingen per email ingediend worden. Volgens het AD zouden de bedrijven in korte tijd van soms enkele minuten toestemming krijgen om de containers door te laten. Een woordvoerder van de Douane bevestigd tegen de krant dat er problemen zijn met het systeem, maar benadrukt dat de risico-selecties nog altijd worden toegepast.



Peter Verbaas van het GroentenFruit Huis is verbaasd over de berichten. "Ik begrijp niet goed wat de achtergrond van deze berichten is," reageert hij. "Het lijkt wel alsof er de laatste tijd een hetze gevoerd wordt tegen de Douane en ik begrijp niet goed waarom." Peter heeft nauw contact met de Douane. Hoewel hij eerder dit jaar stevige gesprekken voerde met de Douane over de regeling extern scannen, is hij niet van mening dat er structureel fouten worden gemaakt bij de dienst. "Ik hoor ook wel eens klachten, maar als je doorvraagt blijken het incidenten te zijn. De Douane ligt de laatste tijd onder een vergrootglas, ik heb het idee dat er iets heel groots van gemaakt wordt." Hij vraagt zich af welke partijen er voordeel bij hebben als de Douane in een kwaad daglicht wordt gesteld. "Straks krijgen we een Kamerdebat waar wordt besloten dat de AGF-import volledig gescand moet worden. Dat heeft veel consequenties en levert logistieke vertragingen op."

Ook op het gebied van de smokkel van verdovende middelen doet de haven het goed. "Er wordt in Rotterdam veel verdovende middelen onderschept. Is dat omdat er meer binnenkomst of omdat de Douane beter werkt en de pakkans in de Rotterdamse haven groter is?" vraagt Peter zich af om vervolgens de vraag te beantwoorden: "Volgens mij is dat het laatste."

De enige oplossing om alle smokkelwaar te onderscheppen is door alle containers die binnenkomen te controleren. Een logistieke uitdaging die tegelijkertijd nauwelijks realistisch en onnodig is. "De Douane werkt met risicoprofielen, waardoor er relatief veel onderschept wordt." Volgens Peter is er meer begrip nodig voor de Douane en hoe er gewerkt wordt. Vorig jaar kreeg een groep leden van het GroentenFruit Huis een kijkje achter de schermen bij de overheidsdienst. Een bezoek dat veel begrip onder de handelaren opleverde voor de Douane.

Meer informatie:
GroentenFruit Huis
Peter Verbaas
Postbus 5007, 2701 GA Zoetermeer
T + 31 79 368 1120
M + 31 6 109 85 193
E Verbaas@groentenfruithuis.nl
www.groentenfruithuis.nl