Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blauwe bessen-extract tegen tandplak

Wetenschappers hebben ontdekt dat een extract van blauwe bessen kan helpen tegen de vorming van tandplak. De bevindingen zijn opgenomen in een verslag dat via de ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry is gepubliceerd. 

Tandvleesaandoeningen zijn een algemeen verschijnsel onder volwassenen. In sommige ernstige gevallen, zoals parodontitis, is een behandeling met antibiotica nodig. Een kuur met blauwe bessen-extract kan echter ervoor zorgen dat er minder antibiotica hoeven worden gebruikt. 

Het onderzoeksteam van Daniel Grenier wilde zien of polyfenolen van blauwe bessen konden helpen in het tegengaan van de bacterie Fusobacterium nucleatum, die als een belangrijke oorzaak van parodontitis worden gezien. Eerder was al bekend dat polyfenolen van blauwe bessen van nut waren tegen ziekteverwekkers die via voedingsmiddelen worden overgedragen.

Tijdens het onderzoek werden extracten van de blauwebessenras Vaccinium angustifolium Ait. tegen de bacterie getest. De groei van de bacterie werd daarmee met succes geremd. Ook werd de vorming tegengegaan van ontstekingen die doorgaans door de bacterie worden veroorzaakt.

Het onderzoeksteam werkt nu aan een manier om na een intensieve reiniging van het gebit de werking van het extract geleidelijk in de mond vrij te laten komen.

Bron: knowridge.com
Publicatiedatum: