Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bescherming van het regenwoud door verkoop van paranoten

De gevolgen van ontbossing zijn dramatisch voor mensen en dieren in de regenwoudlanden - maar ook voor ons, want ze beïnvloeden het klimaat op aarde drastisch. Iedere minuut worden er ruimten zo groot als voetbalvelden ontbost, wat overeenkomt met een oppervlakte van 135.000 km² per jaar - zo groot als Griekenland.

Het Amazoneregenwoud stabiliseert het klimaat op aarde door koolstofdioxide uit de atmosfeer te onttrekken en in plaats daarvan zuurstof af te geven. Het Amazoneregenwoud neemt elk jaar twee miljard ton CO2 op. Wanneer het regenwoud verder wordt ontbost, stijgt de grote hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer die voorheen in de bossen van het regenwoud werd opgevangen. Koolstofdioxide werkt in de atmosfeer als een glazen dak in een kas, wat bijdraagt aan opwarming van de aarde en het ijs in de Poolregio tot smelten brengt.


 
Waarom de kleine paranoot het Amazoneregenwoud conserveert en beschermt
In 1919 ontdekte Friedrich Hecker (eerste generatie HYLEA 1884) bij de oogst van natuurrubber de paranootschil van de paranootboom in het regenwoud. Dit was het begin in de bedrijfsgeschiedenis van de wereldwijde handel in paranoten. Sinds 1919 handelt het bedrijf als exporteur in paranoten op de internationale wereldmarkt en zij wordt tegenwoordig in Bolivia als de 'paranootpionier' in de gehele branche gezien. Bolivia is met een wereldmarktaandeel van 81% de grootste exporteur van paranoten. Brazilië en Peru exporteren in gelijke hoeveelheid de rest. In Zuidoost-Azië werden gebieden met paranootbomen voor de veeteelt, zodat Zuid-Amerika tegenwoordig 95% van het wereldmarktaandeel bezit.





De inheemse bevolking beschermt het regenwoud tegen industrialisering en ontbossing door de palm- en sojaindustrie. Zolang de paranootboom de inwoners van het regenwoud van Bolivia door middel van werk en oogst kan voeden, biedt hij daarmee daadwerkelijk de beste bescherming voor het behoud van het regenwoud in het Amazonegebied.



HYLEA 1884 en HYLEA Foods hebben het tot hun opgave gemaakt om hun krachten te bundelen om de directe verkoop van paranoten uit het regenwoud in de Europese handel op zich te nemen. "Wij denken dat we met onze filosofie het regenwoud kunnen behouden als mensen leren om het regenwoud duurzaam te gebruiken en hierdoor te beschermen. Het is ons doel dat iedere verzamelaar in het regenwoud een 'hoeder van het woud' wordt", aldus een bedrijfswoordvoerder.
Publicatiedatum: