Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse citrussapsector is ruim €250 miljoen

De laatste gegevens over de Spaanse citrussapsector laten opmerkelijke resultaten zien. Zo wordt er voor €200 miljoen geëxporteerd en bedraagt de waarde van de afzet op de binnenlandse markt €50 miljoen, zo meldt de Spaanse Vereniging van de Sap en Concentraat Industrie, AIZCE.

Uit de cijfers van de European Fruit Juice Association, AIJN, blijkt dat de consumptie van vruchtensappen en -nectars de laatste vijf jaar is gedaald van 10.810 miljoen liter in 2011 naar 9.630 liter in 2015 hoewel het verschil tussen vorig jaar en het jaar daarvoor slechts 0,73% bedroeg. Het lijdt geen twijfel dat Spanje nog steeds een leidende positie op de sinaasappelsapmarkt heeft met een aandeel van 37%.

De grote spelers binnen de sector
De verwerkende industrie vormt een belangrijk onderdeel van de citrussector, met name in de regio Valencia, die zich sterk richt op het vermarkten van vers sap.

Het in Sagunto gevestigde Zuvamesa, behoort toe aan een vereniging van 55 exporteurs. Agriconsa, een dochteronderneming van Anecoop, is een coöperatie die zich uitsluitend bezig houdt met het vermarkten van sinaasappelen en mandarijnen. Tezamen hebben beide ondernemingen een aandeel van 40% in de Spaanse sapproductie. Andere grote spelers in de sector zijn García Carríon, Antonio Muñoz Group (Murcia), Zumos Palma Córdoba), Nufri en Indulleida (Catalonië). In samenwerking met een kleine vijftig verpakbedrijven vormen deze ondernemingen een bloeiende verwerkende sector die momenteel aan grote veranderingen onderhevig is.

In sapfabrieken worden volumes verwerkt die niet voldoen aan de marktcriteria. Het CGC waarschuwt dat dit seizoen gekenmerkt zal worden door kleine kalibers, waardoor het er naar uitziet dat de sapproductie dit jaar zal stijgen. In het seizoen 2015-2016 werd 813.000 ton citrus tot sap verwerkt, een volume dat aanzienlijk lager was ten opzichte van eerdere jaren. Dit jaar zal de sapindustrie naar verwachting een volume van 1 miljoen ton verwerken, wat overeenkomt met het gebruikelijke volume. "We zullen moeten afwachten wat de markt zal doen omdat niet alle kalibers en kwaliteiten sinaasappelen en clementines geschikt zijn voor verwerking,' legt García uit.

Het belangrijkste aspect is misschien het feit dat de Spaanse sector zich in toenemende mate richt op 'puur sap', dat geen toegevoegd water, conserveermiddel en suiker bevat en houdbaar gemaakt wordt door middel van pasteurisatie of koeling. "De consument beschouwt de kwaliteit van dit sap als superieur en is het type sap heeft dat ook de voorkeur heeft binnen de Spaanse sector," legt de directeur van AIZCE uit.

Grotere vraag verwacht
Uit Europese cijfers blijkt dat '100% versgeperste sappen' goed presteren op de markt. Van het totale volume van 6,1 miljoen liter dat in 2015 op de Europese markt werd afgezet, heeft 31,4% betrekking op dit type sap. De overige 68,6% betreft sap uit concentraat. In de periode 2013-2015 is het aandeel vers sap met 5,3% gegroeid. De consumptie van overige sappen nam in deze periode daarentegen met 9,2% af. 

Vanwege de toenemende vraag naar vers sap en de hogere marges is de Braziliaanse export van sap uit concentraat gedaald van 1 miljoen ton in 2005 naar 500.000 ton in 2015. De export van verse sappen daarentegen steeg van 410.000 ton in 2005 naar 1,1 miljoen ton in 2015. Brazilië produceert naar schatting 8 op elke 10 glazen citrussap die wereldwijd geconsumeerd worden.


Bron: Diario Levante
Publicatiedatum: