Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Tirol: meer bloemkool, minder kersen en frambozen

De oogst van groenten en bessen in Zuid-Tirol is ook dit jaar weer tevredenstellend tot goed uitgevallen ondanks enkele weersproblemen. De oogst is vrijwel afgesloten. Markus Tscholl, veilingmeester van 'Egma Obstversteigerung' in Vilpiano: "We hebben dit jaar bij de fruitveilingen met 173 ton aardbeien het aanbod van vorig jaar met 33 procent kunnen overtreffen, terwijl frambozen en vooral kersen sterk onder de voorjaarsvorst geleden hebben." Daar kwam nog oogstuitval door de Aziatische fruitvlieg bij waardoor er volgens Tscholl uiteindelijk slechts 15 ton frambozen (-44 procent ten opzichte van 2015) en 33 ton kersen (-72 procent) aangeleverd werden. De prijzen lagen echter duidelijk hoger dan vorig jaar.

Eén vijfde minder aardbeien in Vinschgau
In Vinschgau is de aardbeienoogst dit jaar met circa 400 ton zo'n 20 procent lager uitgevallen dan vorig jaar. Gerhard Eberhöfer van 'VI.P Beeren' kijkt echter positief naar het verkoopseizoen: "Op de markt was reeds vanaf juni een goede vraag naar aardbeien. Er waren nauwelijks overlappingen met andere grote teeltgebieden en het prijsniveau was goed." VI.P Beeren zet een groot deel van haar aardbeien lokaal af in het Martelltal, Vinschgau en de rest van Zuid-Tirol. "Deze markt waardeert de kwaliteit van aardbeien uit het Martelltal al sinds vele jaren", weet Gerhard. Terwijl de zomer van 2015 warm was en het rijpen daardoor veel te snel ging, waren de gematigdere temperaturen van dit jaar beter voor de aardbeien. "Het rijpingsproces verliep gelijkmatig en het oogsten gebeurde vergeleken bij vorig jaar over een langere periode", legt Gerhard uit. Zowel de smaak alsook de grootte van de aardbeien was dit jaar goed.

Grootste bloemkooloogst sinds zes jaar
Ook de groentenoogst is in Zuid-Tirol bijna klaar. Bloemkool maakt in Vinschgau weer meer dan 95 procent van de groentenproductie uit. De oogst nam volgens Reinhard Ladurner met circa 25 procent toe naar 2900 ton. Dat is de grootste oogst sinds zes jaar. Zo kon VI.P leveringstekorten vermijden. Bloemkool uit Vinschgau werd dit jaar weer uitsluitend op de Italiaanse markt afgezet.

Aardappeloogst lager dan in 2015
De aardappeloogst is dit jaar ook iets lager uitgevallen dan vorig jaar. Ondanks een gelijkgebleven areaal is de oogst gedaald van circa 6.000 ton naar 5.330 ton. Hanspeter Felder, directeur van de 'Pustertaler Saatbaugenossenschaft', noemt het weer als reden hiervoor. Zo was het tijdens belangrijke groeifases nat en koud, wat ervoor zorgde dat de aardappelen klein uitvielen. De regen in de zomer heeft ook een negatieve invloed gehad op de houdbaarheid, maar het goede weer tijdens de oogst maakte een en ander echter weer goed. "Zo konden de telers hun aardappelen bij gunstige weersomstandigheden opslaan", aldus Hanspeter.
Publicatiedatum: