Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Devaluatie Egyptisch pond heeft nog geen effect

De recente devaluatie van het Egyptische pond zou buitenlandse investeringen aan moeten wakkeren. In de praktijk brengt de maatregel tot nu toe echter alleen hogere kosten voor zowel importeurs, exporteurs als consumenten met zich mee.

Volgens Mohsen El Betagy van de Vereniging ter Bevordering van de Export (HEIA) komt de maatregel van de regering te laat. "Men had dit twee tot drie jaar geleden al moeten doen. Nu moeten we eerst afwachten tot de situatie stabiel is, voordat toeristen en buitenlandse investeerders naar Egypte komen. Als men er in slaagt een zaak draaiende te houden onder de huidige economische omstandigheden, dan zal het een succes zijn. Als de handel echter niet aantrekt, dan heeft dit rampzalige gevolgen," aldus El Betagy.

"Alles is duurder geworden en iedereen heeft het moeilijk. Al onze kosten zijn gestegen. Dit geldt van arbeidskosten tot wat we betalen voor de plastic schermen die we gebruiken in de druiventeelt. De huidige ontwikkelingen zijn echter noodzakelijk om economische vooruitgang te kunnen boeken."

Egyptische importeurs kunnen hun stijgende kosten compenseren door hun prijzen te verhogen. Exporteurs kunnen dit echter niet doen omdat zij moeten concurreren op de internationale markt. "Niemand is bereid betalingen af te wachten, maar wil onmiddellijk betaald worden."




De lage koers van de euro is ook een bron van zorg. Egyptische banken hebben hun rentetarieven verhoogd om sparen interessanter te maken voor Egyptische burgers. De hogere rente betekent echter ook dat het veel duurder is geworden om te lenen wat het investeringsklimaat niet ten goede komt.

"We wachten tot de Egyptische regering actie onderneemt om buitenlandse investeerders aan te trekken en een goede wetgeving invoert zodat investeerders zich beschermd voelen. Dit is zeer belangrijk."

Ondanks de huidige situatie blijft El Betagy positief over de economische vooruitzichten van Egypte. "Er was veel moed van de regering nodig om over te gaan tot het nemen van deze maatregel omdat de bevolking er onder lijdt. De beslissing had 30 tot 40 jaar eerder genomen moeten worden. Desondanks was het een moedig besluit waar we ons bij neer moeten leggen en wat grote veranderingen teweeg zal brengen."

HEIA zal verantwoordelijk zijn voor het toekennen van certificaten zoals GlobalGAP. "In december komen wij samen en momenteel werken wij aan de ontwikkeling van een plan van aanpak. We zullen niet beginnen voordat we alles in orde hebben," aldus El Betagy. 


Voor meer informatie:
Mohsen El-Betagy
Horticultural Export Improvement Association (HEIA)
Tel: 00202-3837-1122
Email: info@heia.org.eg
Publicatiedatum: