Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AH verkoopt in week voor Sinterklaas 18 miljoen mandarijnen

In de week van Sint verkoopt AH 18 miljoen mandarijnen. Dat meldt de retailer op haar website. De mandarijnen van AH worden al 56 jaar door leverancier Martinavarro geteeld. Marinavarro teelt 8 variƫteiten mandarijnen voor AH: clemenrubi, arrufatinas, oronules, clemenules, clemenvilla, nadorcott, orri en murcott.

Nederlanders eten maar liefst vier kilo mandarijnen per jaar. Zeker nu de Sint en zijn Pieten weer in ons land zijn, groeit de vraag naar mandarijnen volgens de retailer explosief. "In de week van Sint verkopen we er in onze winkels maar liefst 18 miljoen."

Sinterklaas en mandarijnen
Er zijn meerdere verklaringen waarom Sinterklaas en de mandarijn onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Laten we eens in de geschiedenisboeken duiken. Daar vinden we het verhaal van een arme man met drie mooie dochters die heel graag wilden trouwen. Helaas, er was geen geld, en dus geen bruidsschat. Daarom gooide de Sint stiekem zakjes met gouden munten bij de meisjes in hun slaapkamer. Zo konden ze toch trouwen en dat is precies de reden waarom de Sint 'goedheiligman' wordt genoemd. Sint Nicolaas stond in de zeventiende eeuw voor liefdadigheid, gezin en liefde. Eerst werden de gouden munten goudklompen genoemd, vervolgens gouden ballen en ten slotte appeltjes van oranje. En daarom vinden kinderen met Sinterklaas nog altijd een oranje mandarijntje in hun schoen.

"Er is nog een verklaring die te maken heeft met een sinterklaasliedje uit 1718 waar sprake is van 'appeltjes van oranjen' als Sinterklaaslekkernij. Die 'appeltjes van oranjen' waren sinaasappelen of mandarijnen, die toen uit Spanje werden ingevoerd. Of Sinterklaas toen al in Spanje was gesitueerd, is niet bekend. Daarvoor vinden we pas halverwege de 19e eeuw bewijzen. Vanaf midden 20e eeuw zullen mandarijntjes als Sinterklaastraktatie zijn gekozen vanwege hun gezonde karakter, dus als tegenhanger van snoep en koek", aldus Sint-expert Frits Booy.

Bron: AH


Publicatiedatum: