Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tekort aan arbeidskrachten

Schotse fruitproductie gedwongen naar het buitenland

Een tekort aan arbeidskrachten zou de fruitproductie kunnen dwingen zich naar het buitenland te verplaatsen als gevolg van Brexit. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten, zouden Schotse fruitproducenten hun productie moeten terugschalen of naar het buitenland verplaatsen. Er zullen na de Brexit namelijk geen arbeidskrachten uit EU-landen kunnen worden geworven.

James Porter van Angus Soft Fruits, het bedrijf dat 60% van het Schotse zachtfruit vertegenwoordigt, stelde eerder ongeveer 4.000 seizoensarbeiders uit EU-landen zoals Bulgarije, Roemenië, Polen en de Baltische Staten te werk. Porer: "De sector is volledig afhankelijk van seizoensarbeid. Slechts 2-3% van het personeel is lokaal. Hoewel het aanstellen van personeel in Schotland op de korte termijn geen probleem is, staan collega's ten zuiden van de grens voor 'ernstige problemen' voor volgend jaar. Werknemers zijn erg bezorgd over de toekomst."

"Je kunt ofwel terugschalen en proberen je productie overeen te stemmen met de beschikbare arbeidskracht ofwel je productie naar het buitenland verplaatsen. Hoewel het Verenigd Koninkrijk van mei tot september wat fruit betreft vrij zelfvoorzienend is en supermarkten de voorkeur geven aan Brits in plaats van geïmporteerd fruit, heb je geen keus als je niet aan genoeg arbeidskrachten kunt komen."

Volgens Porter zijn er meerdere redenen waarom de sector niet genoeg lokale arbeidskrachten kan vinden: het seizoensgebonden karakter van het werk, de ongebruikelijke werktijden en het feit dat werknemers vaak op het werkterrein moeten wonen. "Een tijdje geleden vroeg een teeltbedrijf om twintig arbeidskrachten bij het lokale arbeidsbureau om te helpen met de stormschade, maar die vonden ze niet. Het is ook vrij zwaar werk, dat niet geschikt is voor iedereen."
Publicatiedatum: