Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wat doen euro, pond en dollar in 2017?

Tholen – Toen duidelijk werd dat de Britten voor een vertrek uit de EU stemden, klapte de koers van het pond zo'n 7 procent naar beneden. In de koers van de dollar zijn de belangrijke data in de verkiezingsstrijd ook zichtbaar. De debatten tussen Trump en Clinton, de overwinning van de eerste, het onderzoek naar de e-mails van de laatste: alles is terug te zien in de koersen. Hoe werken die markten en wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden? Joost Derks van de Nederlandse Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM) gaf tijdens de AGF-Kennis(sen)dag 2016 tekst en uitleg.


Joost Derks van de Nederlandse Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM).
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

"Het onderbuikgevoel van de kiezers speelde een belangrijke rol," vertelt Joost. De koers van het pond daalde na de Brexit en opnieuw toen de regering aankondigde de stappen voor de Brexit op korte termijn te zullen zetten. Na de overwinning van Trump in de VS herstelt de koers zich weer. "De markt herstelt telkens ondanks enorme uitzwiepers," vertelt Joost. "Dat noemen we mean reversion: de koers keert uiteindelijk terug naar het langjarig gemiddelde."

Ook voor de dollar was het een roerig jaar. De data van de debatten tussen Trump en Clinton tijdens de verkiezingsstrijd zijn terug te zien in de koers van de munt. Ook 28 oktober, de dag waarop de CIA aankondigde het onderzoek naar de mails van Clinton te heropenen, is terug te zien in de koers en resulteerde in een zwakkere koers. Ook in de VS speelde het onderbuikgevoel en de onvrede in de samenleving een belangrijke rol in de uitslag.

Ontwikkeling koersen
Hoe de koersen van de euro, pond en dollar zich gaan ontwikkelen is van verschillende factoren afhankelijk. In Europa staan er voor volgende maand verkiezingen op het programma. Oostenrijk gaat naar de stembus, maar belangrijker is het referendum in Italië. Premier Renzi wil hervormingen doorvoeren en heeft zijn politieke toekomst verbonden aan de uitkomst. Bij een 'nee' betekent dat opnieuw winst voor het populisme. "Dat betekent een nieuw scheurtje in de eurozone en daarmee in de euro," aldus Joost.

Ook het beleid van de Centrale Banken is cruciaal voor de koersontwikkeling. De Amerikaanse Centrale Bank FED vergadert volgende maand en zal waarschijnlijk de rente verhogen. Dat is positief voor de dollar. De ECB zal naar verwachting vasthouden aan het opkoopprogramma dat in 2014 werd begonnen. "De euro komt meer onder druk te staan tegen de dollar en het pond." Joost Derks verwacht dat de dollar in 2017 sterker zal worden ten opzichte van de euro. Ook het Britse pond zal herstellen, zo verwacht de valutahandelaar.

Voor handelaren is het belangrijk om de risico's die verbonden zijn aan de wisselkoersen goed af te dekken. "Een valutabeleid is belangrijk omdat de markten instabiel zijn en de wisselkoers een grote impact kan hebben." Een zwakke pond is bijvoorbeeld gunstig voor importeurs in Nederland. Een sterke pond is juist positief voor exporteurs. "Je kunt een paar dingen doen om de risico's af te dekken," sluit Joost af. "Je kunt niets doen en meebewegen met de markt. Als je dat kunt doorberekenen aan je klanten, is er geen probleem. Je kunt ook de koers vastleggen voor een bepaalde termijn, waarbij je de risico's afdekt."

Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Publicatiedatum: 23-11-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Beste Marc,

Ik denk dat Liverpool de komende jaren gaat dalen qua marktwaarde.
De stad heeft geen enkele toekomstvisie en de voetbalclub zal nooit kampioen gaan worden. Je investering in een appartement aldaar is verloren geld.
Beter is als je alsnog kan switchen en een lodge koopt in Blackpool.
Succes
Rudolf Muiterij, Amsterdam - 15-8-2017 13:34:52


Geachte Rudolf,
Ik heb, als unvesterig, een appartement in Liverpool gekocht. Op dit moment ben ik bezig met het afsluiten van een hypotheek maar vroeg me af wat de koersverwachting voor de GBP is voor de komende 2 jaren. Mocht namelijk de koers van het GBP momenteel op zijn dieptepunt zijn dannzou het voor mij aantrekkelijk kunnen zijn een groter gedeelte bij de aanschaf al af te betalen. In eerste instantie wil ik de hypotheek 2 jaar vast zetten. Concreet de vraag; wat is de verwachting van het GBP voor de komende 2 jaren?

Met vriendelijke groet

Marc Looijmans
Marc Looijmans, Dubai - 15-8-2017 8:45:01


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: