Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe wortelwasser krijgt complimenten

Wout Vos van Polderfresh is zeer tevreden over de wortelwasser die DT Dijkstra eind juni aan het bedrijf heeft geleverd. "Door ervaringen met een ander merk hadden wij een paar speciale wensen. DT Dijkstra heeft een machine gebouwd zoals wij hem wilden. Het is een prima wasser."



Midden in één van de belangrijkste peenteeltgebieden van Nederland is Polderfresh in Espel een grote speler in de verwerking van deze groente. Het bedrijf ver werkt jaarlijks 20.000 ton peen. Behalve wassen en verpakken levert Polderfresh ook halffabricaat (peenbrokken) aan snijderijen. In biologische peen is Polderfresh de grootste verwerker van Nederland.

Vervangen
Polderfresh heeft gescheiden verwerkingslijnen voor gangbare en biologische peen. Vorig jaar werd besloten om beide wortelwassers van het bedrijf na 40 dienstjaren te vervangen. De oude wassers hadden een ronde lattentrommel. De eerste nieuwe machine kwam in november. Deze wortelwasser heeft een achthoekige trommel met laser gesneden sleuven. Al snel bleek dat er in de sleuven soms steentjes bleven zitten die schade aan de peen veroorzaakten. 

"Wij wilden daarom de tweede machine uitrusten met een lattentrommel", vertelt Wout Vos, Hoofd Technische Dienst en bedrijfsleider bij Polderfresh. Daarnaast wilde Vos geen ronde lattentrommel zoals ze vroeger hadden, maar een 8-hoekige. Dergelijke trommels zijn in aardappelwassers standaard, maar niet voor wortelen. "Bij een 8-hoekige trommel is de reiniging beter", stelt Wout. "De wortels rollen meer en maken elkaar schoon. Ook verwijdert een lattentrommel meer loof en dat geeft veel minder versmering in de lijn en de polijster. Bovendien is het productvriendelijker want de wortels vallen minder. "Maar de leverancier van de eerste machine wilde niet aan deze wijzigingen meewerken.

CVT-techniek
Vos liet het er niet bij zitten en ging op onderzoek uit. In een gesprek met DT Dijkstra bleek dat deze machinebouwer wel bereid en in staat was om een wortelwasser te bouwen die aan al zijn wensen voldeed. De machine kreeg de gewenste 8-hoekige lattentrommel. De latten werden niet van hardhout gemaakt, maar van rvs-profiel met afgeronde randen. Omdat de 6 meter lange lattentrommel relatief zwaar is, werd een sterkere aandrijving gemonteerd. Voor die aandrijving werden rvs-versterkte riemen gebruikt zoals die ook worden toegepast in CVT-automaten. De wortelwasser is voorzien van een voedselveilige pvc-gaasband met meenemers voor de afvoer. Een dergelijke band vraagt minder onderhoud dan de gangbare stalen spijlenbanden.

Tevreden
De machine is in juni in gebruik genomen en na 4 maanden ervaring is Vos enthousiast. "Dit is de machine die ik wilde", lacht hij. "De DTD-wasser draait in de biologische peen en die is meestal lastiger te reinigen omdat de grond vaster aan de peen zit. Maar de peen komt er mooi schoon uit."
Ook over de capaciteit van ca. 15 ton peen per uur heeft Wout niets te klagen. Het mooiste compliment kwam echter uit onverwachte hoek. "Hier was laatst iemand van een andere machinebouwer", vertelt Wout, "ook hij was enthousiast over het ontwerp en het wasresultaat."

Bron: DT Dijkstra
Publicatiedatum: