"De kiwiteelt in Valencia biedt interessante marktkansen omdat de oogst al in september begint wanneer Nieuw-Zeeland en Chili hun seizoen afsluiten en de kwaliteit van hun producten afneemt. Bovendien begint ons seizoen een maand voordat de productie uit Italië, Portugal en Galicia op de markt komt. Het seizoen eindigt eind november," aldus de teler.
Valencia is één van de weinige regio's waar geen PSA voorkomt. "We hebben meermalen testen uitgevoerd waarbij we vast hebben kunnen stellen dat de PSA-bacterie zich niet kan ontwikkelen onder de weersomstandigheden die we hier hebben."
De twee teeltgebieden hebben jaarlijks gemiddeld 1.000 zonuren en de bodem heeft de ideale zuurgraad voor de kiwiteelt. Samen met de gebruikte teeltmethoden levert dit kiwi's met een uitzonderlijk zoete smaak en bovengemiddelde kalibers op met een gewicht dat in een enkel geval oploopt tot meer dan 200 gram per stuk.
Jorge Martínez werkt samen met een coöperatie voor de verwerking van zijn kiwi's, die vermarkt worden onder het Actinia merk en bestemd zijn voor groothandelsmarkten in Spanje en geëxporteerd worden naar Europa. "De concurrentie van Italië en Griekenland neemt toe omdat de markt overspoeld wordt met goedkoop fruit. We werken hard om de prijzen overeind te houden en de consument er van te overtuigen dat we een beter product leveren."
De hogere temperaturen van de laatste jaren zorgen voor een lagere productie en dat is ook dit jaar weer het geval. De totale productie is met zo'n 50% gedaald.
"Voor een optimale fruitproductie heeft de kiwiboom zo'n 800 uren met lage temperaturen nodig. We moeten afwachten of dit in de toekomst een bedreiging voor ons zal vormen. Ik denk echter dat de kiwibomen, evenals andere fruitbomen, zich uiteindelijk zullen aanpassen aan het veranderende klimaat."
Ignacio Salvador Marqués (agronomist)
Jorge Martínez Martínez (manager)
OPENAGRO S.L.
C/ Acequia, nº 95, Picassent, Valencia. Spain
T: +34 961 241 177
openagro@jmopenagro.com
www.openagro.es