Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Italiaanse kiwi's onderweg naar Europa

In de meeste Italiaanse regio's is de kiwioogst voltooid. Zo'n 60% van de productie is afkomstig uit Lazio waar veel late rassen geteeld worden. "De volumes Hayward lijken kleiner dan verwacht, hoewel er al rekening gehouden werd met een lagere productie dan in 2015. De uiteindelijke daling zal tussen de 23% en 28% bedragen, afhankelijk van de regio," vertelt een teler.

De kwaliteit en het uiterlijk lopen erg uiteen evenals de maten . "Helaas heeft een aantal gebieden hevig te lijden gehad van het weer, met name in het voorjaar, wat de vorm, organoleptische eigenschappen en maten nadelig heeft beïnvloed. Andere gebieden hadden optimale weersomstandigheden en hebben zodoende fruit van de hoogste kwaliteit kunnen oogsten."



"De grote telersverenigingen in Emilia-Romagna hebben zich ingespannen om de kwaliteit van het fruit te verbeteren waardoor de buitenlandse vraag naar de kiwi's gegroeid is. De meeste bedrijven uit de regio selecteren fruit waarvan het gehalte aan droge stoffen boven de 16 ligt."

De prijzen van middelgrote en kleine maten verschilt weinig van die voor grotere maten vanwege een krappe aanvoer. Na het slechte seizoen 2015-2016 zijn de verwachtingen voor dit seizoen veel beter. Desondanks worden er prijsschommelingen verwacht, vooral aan het begin van het seizoen. Dit is te wijten aan volumes van mindere kwaliteit en/of een korte houdbaarheid die niet in het hoge marktsegment afgezet kunnen worden.

De druk van concurrenten, Griekenland in het bijzonder, zal groot zijn met name in Midden-Europa en Scandinavië. Naar het schijnt heeft Griekenland wel een kleinere productie dan in 2015. Desondanks zijn de volumes aanzienlijk (verdrievoudigd in de laatste 7 tot 8 jaar). Vanaf maart zou de situatie weleens beter kunnen worden omdat er dan geen kiwi's meer uit Griekenland aangevoerd worden en de kwaliteit en houdbaarheid dit seizoen de beste sinds jaren zijn.

De overzeese export van Italiaanse kiwi's is al begonnen en over een aantal dagen zal de export naar Europa eveneens aanvangen aangezien een aantal partijen de gewenste Brix-waarde al bereikt heeft. "Het belooft een lang seizoen te worden. De export naar Europa zal tot half juni duren en de binnenlandse verkoop tot eind juni."
Publicatiedatum: