Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse frambozenoogst stijgt jaarlijks 120%

De CEO van Sierra y Selva Exportadora, Alfonso Velásquez Tuesta, heeft tijdens het zevende International Berries Seminar gemeld dat de frambozenproductie in Peru in september van dit jaar neerkwam op 400 ton. Dat is jaar op jaar toename in volume van 120%. Het volume kwam in september 2015 neer op 180 ton.



"Ook hebben we een toename in areaal. Van de 80 hectare van vorig jaar zijn we uitgegroeid tot 180 hectare aan frambozenvelden," aldus de directeur. 

De uitbreiding van het areaal en de toename in productie hebben alleen betrekking op acht specifieke regio's in Peru: Arequipa, Ancash, Huanuco, Junin, Lambayeque, Tacna, Lima en Cajamarca. De laatste twee regio's zijn goed voor 80% van de totale Peruaanse frambozenteelt. 

"In 2011 was er slechts 10 hectare aan areaal voor de teelt van blauwe bessen. We gaan echter nu 2016 afsluiten met meer dan 3.300 hectare voor dit fruit. We hebben er alle vertrouwen in dat we het met de frambozen nog beter gaan doen. We willen daarom vandaag meegeven dat er op dit soort zachtfruit moet worden ingezet. Het is zowel makkelijk om te telen als erg lucratief," zei Velasquez.

Velasquez gaf aan dat de framboos een nieuw gewas voor Peru is. Het fruit heeft een enorm potentieel en is bovendien verzekerd van veel vraag op een buitenlandse markt die nog niet verzadigd is. Hij spoorde daarom er bij telers op aan om vanuit ondernemersopzicht serieus naar de teelt van frambozen te kijken.



Geschikt voor Peru
De directeur van de International Raspberries Organization, Antonio Dominguez, zei dat de frambozenteelt bij uitstek geschikt is voor het klimaat van de Peruaanse hooglanden. Dit blijkt ook uit de eerste teelt-pilots van Sierra y Selva Exportadora in Lambayeque (Canaris) en Cajamarca.
 
"Peru heeft qua bodemtype en weersomstandigheden alles in huis om zachtfruit te telen. Daarom moeten kleine telers door middel van overheidssteun via financieringsprogramma's worden ondersteund, zodat ze van deze mogelijkheden optimaal gebruik kunnen maken," aldus Antonio Dominguez.



Volgens hem is er voor iedereen een markt en moet Peru gebruik maken van zijn commerciële piek tussen september en oktober. De VS is de grootste importeur van frambozen met een importvolume van $822.000 (€773.000). Dat komt neer op 42,8% van de wereldimport, gevolgd door Canada, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Exportmarkten
Tijdens 2015 exporteerde Peru volgens statistieken van de Peruaanse douaneautoriteiten in totaal voor $67.912 (€63.893) aan frambozen. De frambozen werden geïmporteerd door vijf landen, waarbij Spanje met 57,22% de grootste markt vormde. Daarop volgden Nederland met 27,3%, Duitsland met 14,34%, het Verenigd koninkrijk met 0,97% en Frankrijk met 0,15%. 
Publicatiedatum: