Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Euro en dollar bijna evenveel waard

De wisselkoers tussen de euro en de dollar nadert het punt waarop de munten evenveel waard zijn. De euro zit in een aanhoudende neerwaartse trend. In de afgelopen twee weken verloor de munt 4 procent aan waarde tegen de dollar en kwam uit op 1,06 dollar voor een euro. Die koers is in de afgelopen 12 maanden niet meer gezien. De oorzaken van de neerwaartse trend van de euro en de stijgende dollar zijn in beide continenten te vinden.



De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen resulteerde maar kortstondig in een dip. Nog dezelfde dag waarop de uitslag bekend werd en de beurzen in het rood tuimelden, krabbelde de koersen op en werd de dag in de groene cijfers afgesloten. Hoewel Trump tijdens de verkiezingen aankondigde enkele vrijhandelsakkoorden te heroverwegen, lijkt de markt meer vertrouwen te hebben in de investeringen die hij ook aankondigde om economische groei te realiseren. Daarbij speelt ook mee dat de verwachtingen voor de Amerikaanse rentes zijn bijgesteld, de FED kondigde aan dat er op korte termijn een renteverhoging kan komen.

Maar het is niet alleen de dollar die sterker wordt, de euro heeft te kampen met onzekere situaties op de Europese markt. De ECB heeft nog geen teken gegeven dat de rente verhoogd kan worden. Dit zou meer kapitaal aantrekken. Op politiek niveau zijn er verschillende onzekerheden. Na de Brexit wacht volgende maand een referendum in Italiƫ. De Italiaanse premier Renzi inventariseert dan de steun voor een wetsverandering waardoor het wetgevende proces versoepeld moet worden. Renzi koppelde zijn politieke toekomst aan de uitslag van het referendum. Bij een 'ja' kan hij verder met zijn hervormingsagenda die de Italiaanse economie vooruit moet helpen. Bij een 'nee' gooit hij de handdoek in de ring en wachten er verkiezingen.

Iets verder weg wachten volgend jaar ook verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland. In al deze landen zijn populistische, rechtse partijen groot in de peilingen. "Investeerders werden verrast door de Brexit en de verkiezingsuitslag in de VS," aldus een Amerikaanse analist in de Wall Street Journal. "Deze keer zullen ze voorzichtiger zijn als het op Europa aan komt."