Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denen geven voorkeur aan lokale aardbeien

"In Denemarken daalt het aantal AGF-producenten omdat groothandelaren en retailers gedurende de jaren zo'n druk op de prijzen hebben uitgeoefend dat er maar een paar grote producenten overeind zijn gebleven. Uiteraard verkeren de overgebleven producenten in een gunstige positie en kunnen zij de prijzen hoog houden. "We hebben dit gezien met komkommers en tomaten," meldt een grote Deense importeur.

Deense consumenten willen zachtfruit van Deense bodem en zijn bereid hier meer voor te betalen. Dit geldt vooral voor aardbeien, waarvan het piekseizoen maar drie weken duurt. De meeste Deense aardbeien zijn afkomstig uit de vollegrondsteelt, hoewel er ook wel wat kasaardbeien geteeld worden, die nog tot een maand geleden aangevoerd werden. De piekproductie is van juni tot augustus, afhankelijk van de oogst.

Momenteel is er een 'gat' in de aanvoer van aardbeien. Om deze reden worden aardbeien ingekocht in Nederland totdat het seizoen in Spanje en Italië aanvangt. In Italië zal het seizoen naar verwachting in week 48 beginnen, gevolgd door het Spaanse dat een paar weken later aanvangt. Zodra in deze landen het seizoen op gang is gekomen, zal de vraag toenemen. De seizoensvraag bereikt zijn hoogtepunt in de twee weken voor Oud en Nieuw, wanneer de prijzen hoger liggen dan in het zomerseizoen. In week 48 bedraagt de prijs van aardbeien uit Sicilië €19-€20 per doos van 2,5 kilo.

"In deze tijd van het jaar is er nauwelijks vraag naar zachtfruit en ligt de focus op citrus zoals clementines en sinaasappelen. Onze markt verandert per seizoen. Nu Nederlandse aardbeien €50 per doos kosten, ben ik blij dat er geen vraag naar is, want dit zijn belachelijke prijzen," concludeert de importeur.
Publicatiedatum: