Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat zijn de effecten van toekomstige handelsovereenkomsten op de agro-sector?

Vandaag heeft de Commissie aan de ministers van Landbouw van de EU de conclusies voorgesteld vaneen studie naar de cumulatieve effecten van twaalf toekomstige handelsovereenkomsten op de sectorlandbouwproducten en levensmiddelen. De studie bevat onder meer specifieke resultaten voor deproducentenprijzen en productievolumes van een reeks producten, die samen goed zijn voor 30% vande waarde van de EU-uitvoer in de sector.De studie werpt licht op de mogelijkheden voor Europese landbouwproducten op de wereldmarkt, maartoont ook de gevoeligheid van specifieke landbouwsectoren aan. Dankzij een gedetailleerd inzicht in demogelijke effecten zal de Commissie tijdens het onderhandelingsproces weloverwogen keuzes kunnenmaken.

Rechtvaardiging
De resultaten van de studie rechtvaardigen de huidige EU-aanpak waarbij de liberalisering vande invoer van gevoelige landbouwproducten in alle handelsovereenkomsten wordt beperkt. Bij deinwerkingtreding van het recent bereikte akkoord met Canada (CETA) zal de EU 92,2% van haarlandbouwtarieven afschaffen (tot 93,8% na zeven jaar). De resultaten van de studie worden vandaag voorgesteld aan de EU-ministers. Naar verwachting zal erverder over worden gesproken in de Landbouwraad van januari onder Maltees voorzitterschap.De studie over de cumulatieve effecten op de landbouw komt niet in de plaats van de bredere endiepgaandere effectbeoordelingen en duurzaamheidseffectbeoordelingen, die voor elkehandelsbespreking worden uitgevoerd.


Voor het onderzoeksrapport klik hier
Publicatiedatum: