Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Mango's bevorderen gezonde darmflora
In een onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in het Journal of Nutrition wordt voor het eerst de heilzame werking van mango's op de darmflora van muizen beschreven. Het toedienen van extra mango zorgt ervoor dat er minder goede darmbacteriën verloren gaan, zoals vaak het geval is bij een vetrijke voeding. Deze ontdekking is van belang omdat specifieke darmbacteriën mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van obesitas en complicaties hiervan, zoals diabetes type 2.
"Van vezels en andere bio-actieve stoffen in plantaardige voedingsmiddelen wordt gedacht dat zij verstoring van de darmflora voorkomen in geval van een vetrijk voedingspatroon," vertelt Edralin Lucas van de Oklahoma University. "Mango's vormen een goede bron van vezels en beschikken bovendien over hypoglycemische en immunomodulatoire eigenschappen. Uit de bevindingen van ons experiment met muizen kan worden afgeleid dat het opnemen van mango in de voeding mogelijk bijdraagt aan het behoud van een gezonde darmflora. Er is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of deze bevindingen ook op mensen van toepassing zijn."
Uit eerdere onderzoeken was al naar voren gekomen dat het aantal bifido bacteriën zowel bij zwaarlijvigen als diabetespatiënten lager is. Uit dierproeven is gebleken dat dit ook het geval is voor Akkermansia bacteriën.
Het toevoegen van 10% mango, zo'n 225 gram, is het meest effectief gebleken om de afbraak van deze goede darmbacteriën tegen te gaan. Bovendien bevordert mango de productie van korte keten vetzuren, die over tal van gezonde eigenschappen beschikken. Een portie mango zit boordevol antioxidanten, bevat 20 verschillende vitaminen en mineralen en is een goede bron van vezels. Het is bekend dat mango's ontstekingsremmende eigenschappen bezitten en de spijsvertering bevorderen. Het effect van mangoconsumptie op de darmflora was echter nog niet eerder onderzocht.