Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Lagere kastanjeproductie Zuid-ItaliŽ

"ItaliŽ kent drie gebieden waar kastanjes geproduceerd worden," vertelt Ivo Poli, voorzitter van de Vereniging van kastanjeproducenten Associazione Nazionale Cittŗ del Castagno. Poli legt uit dat de oogst in het noorden en zuiden soms flink van elkaar verschillen. 

"De regio in Noord-ItaliŽ strekt zich uit tot het noordelijke gedeelte van Toscane. De productie was er goed dit jaar. In het zuiden van Toscane en Midden-ItaliŽ waren de volumes weliswaar kleiner maar werden goede maten geoogst. Zuid-ItaliŽ laat dit seizoen een wisselend beeld zien. "In Basilicata was de productie 30% hoger dan vorig jaar. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de productie in 2015 laag was als gevolg van aantasting door de kastanjegalwesp. In CalabriŽ daalden de volumes met 30% tot 50% en in Campania zelfs met 80% vanwege het natte voorjaar."


Kastanjeverwerking. (Archieffoto)

De laatste jaren is de productie sterk teruggelopen als gevolg van de kastanjegalwesp. "Dit insect is nauwelijks te bestrijden maar gelukkig zijn we erin geslaagd de situatie beheersbaar te houden dankzij de toepassing van een natuurlijke vijand (Torymus sinensis). In het noordelijke productiegebied is er al een natuurlijk evenwicht tussen de twee insecten aan het ontstaan."

"De problemen kunnen dit seizoen echter niet uitsluitend toegeschreven worden aan de galwesp. Het voorjaar verliep extreem nat en werd gevolgd door een zeer droge zomer wat eveneens tot grote verliezen heeft geleid. "In Midden-ItaliŽ was de productie verminderd omdat de vruchtzetting in het voorjaar niet goed verliep. We zullen moeten afwachten om te zien of dit jaar een uitzondering is of dat de lage volumes vanaf nu de norm zijn."Kastanjeverwerking. (Archieffoto)

Al deze factoren maken dat men stopt met de kastanjeproductie, wat kan leiden tot een aantasting van hydrologisch evenwicht omdat de meeste boomgaarden zich in bergachtige streken bevinden. "ItaliŽ is het enige producerende land dat met deze problemen kampt. Spanje, Frankrijk en Griekenland hebben nieuwe hybriderassen aangeplant en ook in Oost-Europa en Chili breidt de sector zich uit."

China, Korea en Turkije zijn wereldwijd de drie grootste kastanjeproducenten. "ItaliŽ komt op de vierde plaats met een jaarlijkse productie van 50.000 ton hoewel dit volume mogelijk niet correct is omdat Instat zich uitsluitend baseert op im- en exportgegevens. We weten dat ItaliŽ de grootste exporteur van kastanjes en kastanjeproducten is, maar ook dat het land meer exporteert dan het produceert. ItaliŽ importeert namelijk uit Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije, dat op zijn beurt weer producten uit China importeert."

Kastanjeverwerking. (Archieffoto)

"Importkastanjes zijn goedkoper omdat deze uit intensieve teelt afkomstig zijn. In ItaliŽ is de kastanjeproductie voor veel producenten een nevenactiviteit, waardoor er minder in geÔnvesteerd wordt. "We hebben de EU gevraagd om financiŽle steun voor alle kastanjeproducenten omdat momenteel alleen professionele producenten hiervan kunnen profiteren."

Op deze manier zou er opnieuw in de sector geÔnvesteerd kunnen worden. Een andere mogelijkheid is het ontwikkelen van nieuwe teeltmethoden. "Braakliggend land zou gebruikt kunnen worden voor het aanplanten van boomgaarden of men zou tamme kastanjes kunnen enten op wilde exemplaren." 

Publicatiedatum: 16-11-2016

  

Reacties:


Kunt u mij helpen, ik zoek de torymus sinensis om de dryocosmus kuriphilus in onze meer dan 200 jaar oude tamme kastagne te bestrijden. Hoe en waar zijn ze te verkrijgen ?

Met hartelijke groet,

Liesbeth de Jonge
Liesbeth de Jonge, 16210 Courlac Frankrijk (email) - 6-6-2018 20:00:44


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: