Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Spanje: kleinere oogst, maar grotere maten kiwi's
Het Spaanse seizoen voor Hayward-kiwi's gaat op 6/7 november van start in de teeltgebieden Galicia en Asturias. Volgens de prognose wordt dit seizoen beter dan dat van vorig jaar. De opbrengst per hectare is lager, maar de maten van het fruit zijn groter. Hierdoor kan het fruit makkelijker op de markt worden gezet.
"De koude temperaturen tijdens de bloeiperiode zorgden voor veel verlies aan bloemen. Daarom is er minder volume per hectare, maar zijn ook de maten groter," zegt Carlos Vila van Kiwi Atlántico. "Wij gaan min of meer dezelfde productie als vorig jaar hebben, omdat we veel nieuwe aanplantingen hebben die nu in productie gaan."
Het seizoen van 2015/2016 was rampzalig. Het gebrek aan goede maten leidde tot prijzen die tot 50% lager waren dan in het seizoen daarvoor. De vooruitzichten voor dit jaar zijn volgens Carlos Vila veel positiever.
"We verwachten een seizoen dat overeenkomt met de seizoenen van twee en drie jaar geleden. De prijzen gaan beter en stabieler zijn dankzij de grote maten en er zijn ook meer variaties in de kleinere maten. Ook verwachten we een goede kwaliteit, mits er geen sprake is van zware neerslag en de temperaturen in november laag blijven."
De Spaanse kiwisector produceert ongeveer 15.000 ton aan kiwi's. Dat is een relatief klein volume in verhouding tot de Spaanse consumptie van ongeveer 90.000 ton. "Toen de economische crisis ernstiger werd, merkten we dat consumenten de voorkeur hebben voor binnenlandse producten, gegeven dat deze beschikbaar zijn. Sinds 2008/2009 is de export afgenomen en is bijna onze hele productie bestemd voor de thuismarkt," zegt Carlos Vila tot slot.