Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tesco verwacht prijsstijgingen door Brexit | Polen stelt retailbelasting uit tot eind 2017

Greenpeace wil controle op gewasbeschermingsmiddelen

Voormalige vestigingen van A&P heropend
Bijna een jaar nadat de Amerikaanse retailer A&P failliet ging, worden nu nog steeds voormalige A&P-vestigingen heropend. De vestigingen werden ten tijde van het faillissement ter overname aangeboden in een executieverkoop. Het in New York gevestigde Food Bazaar opende onlangs een voormalige Pathmark-vestiging en een voormalige Food Basics-winkel in New Jersey. In de komende tijd worden nog meer winkels geopend die voorheen door A&P werden beheerd. (supermarketnews.com)

Australië: Wesfarmers heeft grootste omzetdaling sinds jaren
De Australische retailgroep Wesfarmers heeft onlangs zijn grootste omzetdaling sinds zeven jaar bekend gemaakt. Het bedrijf had bij zijn supermarktketen Coles een kwartaalomzet die lager uitviel dan verwacht. De omzet was in de periode van van juli tot augustus slechts de helft van het resultaat van vorig jaar. Het lijkt er nu op dat Coles marktaandeel verliest aan zijn grootste concurrent Woolworths en aan nieuwkomers als Aldi. De aandelenkoers van Wesfarmers daalde hierdoor met 5,2%. (Reuters)

Canada: Metro's online assortiment krijgt versheidsgarantie
Metro belooft aan de consumenten die zijn online supermarkt bezoeken dat de aangeboden versproducten gegarandeerd vers zijn. Om deze belofte waar te maken zijn er stafleden voor het online segment getraind. Zij selecteren nu de meest verse producten op een manier waarop de consument het zelf bij regulier supermarktbezoek ook zou doen. De geselecteerde producten worden dan binnen de winkel opgeslagen in een koelvak dat is onderverdeeld in segmenten voor een matige, koele of vriestemperatuur. Hiervandaan kunnen de producten zo vers mogelijk worden opgehaald door de consument of door stafleden met gespecialiseerde bestelbussen worden geleverd op het thuisadres. (news.sys-con.com)

Oostenrijk: Hofer verkozen tot beste retailer van 2016

De Oostenrijkse afdeling van Aldi, Hofer, is uitgeroepen tot de beste retailketen van het land. Bij de verkiezing voor Beste Retailer 2016 werd gebruik gemaakt van zeven categorieën met in totaal 47 criteria. (esmmagazine.com)

Walmart's investering in Flipkart in problemen
Walmart heeft plannen om te investeren in het Indiase Flipkart. De overeenkomst voor deze investering lijkt echter nu volgens anonieme bronnen voor problemen te zorgen. Walmart was in gesprek met Flipkart om voor $750 miljoen tot $1 miljard (€686,5 miljoen tot €920 miljoen) een minderheidsbelang in het Indiase e-commercebedrijf te nemen. Onlangs heeft echter Flipkart-CFO Sanjay Baweja plotseling ontslag genomen. Baweja was nog geen twee jaar werkzaam in deze functie. (indiatimes.com)

VK: Tesco-baas verwacht prijsstijgingen door Brexit
De voorzitter van de raad van bestuur van Tesco, John Allan, heeft gewaarschuwd voor stijgende prijzen van voedingsmiddelen, als het Verenigd Koninkrijk zich eenmaal los heeft gemaakt van de EU. Volgens Allan is er een grote kans dat de inflatie van de Britse pond ertoe zal leiden dat boodschappen voor consumenten duurder gaan worden. "We proberen onze consumenten te behoeden voor onredelijke prijsstijgingen, maar het zal zeer waarschijnlijk zijn dat er wel wat prijzen gaan stijgen," aldus de voorzitter. (peterboroughtoday.co.uk)

Greenpeace roept op tot controle van gewasbeschermingsmiddelen
Greenpeace heeft aan tien marktleiders in de supermarktsector gevraagd het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beter te controleren. De organisatie heeft in Duitsland een onderzoek gedaan naar het gebruik van deze middelen bij supermarkten. Met een score van 53% stond de Rewe Group op de eerste plaats met betrekking tot het gebruik hiervan. Coop stond met 21% op de laatste positie. "Gewasbeschermingsmiddelen horen niet in het veld thuis. En ook niet op ons bord," aldus landbouwexpert Christiane Huxdorff van Greenpeace. (internationalsupermarketnews.com)

Polen stelt retailbelasting uit tot eind 2017
De Poolse overheid heeft besloten de plannen voor belastingheffing op de supermarktsector uit te stellen tot eind 2017. Dit geeft volgens de overheid meer tijd aan de Europese Commissie om zijn onderzoek naar de nieuwe wet af te ronden. Ook kan hierdoor een nieuwe versie van de belastingwet worden opgesteld. (esmmagazine.com)

Supervalu verkoopt Save-A-Lot voor $1,3 mld

Supervalu gaat zijn Save-A-Lot-keten verkopen aan het Amerikaanse investeringsbedrijf Onex Corporation. Hiervoor wordt $1,3 miljard (€1,19 miljard) betaald. SuperValu en Save-A-Lot gaan voor vijf jaar een samenwerkingscontract aan, waarbij SuperValu ondersteuning verleent aan Save-A-Lot in de vorm van IT, boekhouding en salarisadministratie. (risnews.edgl.com)

Britse buurtwinkelsector groeit, supermarktsector krimpt
Het buurtwinkelsegment is het enige deel van de Britse retailsector dat naar verwachting toe zal nemen. Dit blijkt uit informatie van IGD (Institute of Grocery Distribution) en uit onderzoek door de Co-op Group. De buurtwinkelsector gaat naar verwachting in de komende drie jaar toenemen met 2,2%. terwijl de totale winkelruimte voor supermarkten af zal nemen met 2%. De omzet van versproducten is toegenomen met bijna 10%. Dat kwam met name door de omzet van kant-en-klaarproducten als aardappelsalades. (Co-operative News)

Finland: Kesko heeft omzetgroei van 13,9%
De Finse retailer Kesko had in de negen maanden van januari tot september een netto omzettoename van 13,9% tot €7,41 miljard. Vorig jaar was dit nog €6,5 miljard. De vergelijkbare winkelomzet nam toe met 2,0%. De winst kwam neer op €187,0 miljoen. Een jaar eerder was dit €155,3 miljoen. (esmmagazine.com)

Retailers vergroten marktaandeel met bioproducten

Supermarktketens maken meer werk van biologische en "clean label"-producten door middel van een scherp geprijsd huismerk. H-E-B introduceerde onlangs zijn H-E-B Select-assortiment, waarvan de producten geheel vrij zijn van 200 kunstmatige ingrediënten. Eerder dit jaar kwam de groothandelaar Topco met meer dan 800 biologische en "best of nature"-producten voor zijn merklijn Full Circle Market. Deze producten werden verspreid onder de 40 retailers die bij Topco zijn aangesloten. Kroger begon met zijn natuurlijke, biologische merk Simple Truth. Met een omzet van $1,5 miljard (€1,37 miljard) is dit het grootste biologische merk van de VS.(supermarketnews.com)

Australië: 
Omzetgroei verwacht bij Woolworths
Analisten verwachten dat Woolworths een toename in de omzet van zijn eerste kwartaal gaat zien. Dit zou betekenen dat de keten zich weer aan het herstellen is. Naar verwachting zal concurrent Coles juist een minder sterke omzetgroei zien. (news.com.au)

Canada loopt achter met online supermarkten
Canadese consumenten zijn niet happig op het online boodschappen doen. Dit blijkt uit een online enquête, waarvoor 1.000 Canadezen zijn benaderd. Volgens de uitslag van dit onderzoek heeft 92% van de ondervraagden online gewinkeld, maar heeft slechts 15% online boodschappen gedaan. 40% van de online transacties hadden te maken met het aanschaffen van entertainmentproducten, terwijl slechts 4% te maken had met voedingsmiddelen en boodschappen. (theglobeandmail.com)

Google Express nu beschikbaar in 90% van de VS
Google heeft zijn bezorgdienst Google Express verder uitgebreid. Eerder breidde Google zijn antwoord op Amazon uit in het noordoosten van de VS. De dienst is vanaf nu ook beschikbaar in delen van de staten Alabama, Kentucky, Utah, Florida, Georgia, North Carolina, South Carolina, Tennessee, Idaho, Montana, Oregon en Washington. Daarmee heeft Google Express nu een bereik over 90% van de VS. Onlangs liet de e-commercegigant zijn plannen voor de levering van groenten en fruit vallen. (techcrunch.com)

Voedselverspilling bij Walmart
Voormalig Walmart-medewerker Daniel Schoeler heeft zich uitgesproken over hoeveel voedsel er bij de Noord-Amerikaanse keten wordt verspild. Schoeler heeft in de regio van Vancouver bij bijna een dozijn Walmart-vestigingen gewerkt. Hoewel Walmart zelf beweert dat er alleen voedselafval wordt weggegooid, zegt Schoeler dat hij tijdens elke werkdag bij bijna elke vestiging tonnen aan uitstekende voedingsproducten werd gedumpt. Hieronder bevond zich ook veel AGF. (internationalsupermarketnews.com)

Supermarkt-data geeft meer inzichten over versproducten aan leveranciers
Klik hier om het artikel te lezen.
 

Publicatiedatum: