Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
resultaten Camposol

Goede resultaten dankzij blauwe bessen en avocado's

Hoewel er voor het volledige assortiment minder volumes werden verkocht, compenseerde het Peruaanse Camposol die effecten met een enorme groei van 228% in het volume blauwe bessen. Ook goede resultaten in de garnalenverkoop en hogere prijzen voor de avocado's deden de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar stijgen. De asperges tekenden wel voor een prijsstijging van 4,1 procent, maar met een daling in volume van 42 procent was dat effect onvoldoende om de resultaten te stuwen.

Over het derde kwartaal maakte het bedrijf een omzet van 72,1 miljoen dollar, een stijging van 19,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2015. Het resultaat over de eerste negen maanden van dit jaar komt uit op 174,6 miljoen dollar, een stijging van 9,6 procent. Het totale verkochte volume stond op 56.370 ton, een jaar eerder was dat nog 62.817 ton. Het aandeel blauwe bessen steeg. Vorig jaar hadden de bessen een aandeel in het volume van 2 procent. Dit jaar staat dat percentage op 7,3.


bron: Camposol

De brutowinst over het derde kwartaal kwam uit op 28,1 miljoen dollar. Over de eerste negen maanden van het jaar kwam de brutowinst uit op 52,9 miljoen dollar, een stijging van ruim 20 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Blauwe bessen
De blauwe bessen zijn momenteel het meest lucratieve product in het assortiment. In de afgelopen twee jaar ging het grootste deel van de investeringen dan ook naar dit gewas. In de eerste negen maanden van dit jaar verkocht Camposol 4.134 ton. Het volume steeg met 228,6 procent. De gemiddelde verkoopprijs lag net boven de 9 dollar per kilo, dat was een daling van 3,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Avocado's

Avocado's zijn een van de belangrijkste producten in het portfolio van Camposol. Het bedrijf verhandelde 20.86 ton avocado's in de eerste negen maanden van dit jaar, tegen een gemiddelde prijs van 2,17 dollar per kilo. Dat was een daling van 17,8 procent in volume, maar een prijsstijging van 19,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Daarnaast werd 1.733 ton bevroren avocado's op de markt gebracht. Dat was in volume een stijging van 7,1 procent. De prijs stond echter onder druk en daalde met 12,6 procent naar gemiddeld 3,54 dollar per kilo.

Mango's

Het volume mango's daalde met 0,6 procent en kwam uit op 8.687 ton in de eerste negen maanden van dit jaar. De gemiddelde prijs stond ook onder druk en incasseerde een daling van 35 procent naar 1,02 dollar per kilo. De diepvries mango's deden het beter, zowel in prijs als in volume. Het volume steeg met 35,9 procent naar 4.288 ton. Ook de gemiddelde prijs steeg met 4,7 procent naar 2,22 dollar per kilo. De ingemaakte mangoafzet tekende voor een verlies van 40 procent in volume. Daarmee kwam het volume uit op 146 ton. De prijs stond ook onder druk en kwam uit op 1,91 dollar per kilo (-1%).

Druiven

Ook de druivenmarkt stond onder druk. Het volume dat Camposol vermarkte bleef steken op 591 ton, een daling van 84,6 procent ten opzichte van de eerste negen maanden van 2015. Ook de prijzen stonden onder druk en vielen 24,7 procent lager uit op 1,37 dollar per kilo.

Asperges

Het beeld van de aspergemarkt is iets positiever. Camposol verkocht 4.665 ton asperges tegen een gemiddelde prijs van 4,38 dollar per kilo. Dat komt overeen met een daling in volume van 41,8 procent. De prijzen lieten een opwaartse trend zien en stegen 4,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Garnalen
De prijzen voor de garnalen stegen met 44,5 procent naar 7,87 dollar per kilo. Het volume stond echter wel onder druk en daalde met 20,1 procent naar 6.694 ton.

Investeringen

In de drie kwartalen van dit jaar investeerde de Peruaanse onderneming 23,9 miljoen dollar in verschillende projecten. Het grootste deel van de investeringen ging naar de blauwebessenproductie. Daarvoor werd 14,3 miljoen dollar uitgetrokken. Nog eens 4,6 miljoen dollar werd geïnvesteerd in machines en materialen. In de teelt van de andere gewassen, onder andere mandarijnen, druiven, avocado's, werd 2,8 miljoen dollar geïnvesteerd. De resterende 2,2 miljoen ging naar de garnalenproductie en administratieve verbeteringen.

klik hier om het rapport te bekijken.