"Er zijn veel alternatieven voor het blauwe champignonbakje"
Michel Lesage.
Derde generatie
Hij geeft aan dat er onderling natuurlijk wel concurrentie is. "Er is een bepaalde marktprijs en daar kun je wat onder of boven zitten naargelang de kwaliteit die je levert." Lesage Champignons is één van de grootste aanbieders in België. "In ons bedrijf is vandaag de dag de derde generatie actief onder leiding van Michel Lesage. "Mijn grootvader teelde in eerste instantie nog vlas, maar eind jaren 60 stapte hij over op de champignonteelt omdat er een crisis was in het vlas. Mijn vader begon al op jonge leeftijd in het bedrijf te helpen en ook ik ben ondertussen al een 10-tal jaar actief."
Organische groei
Hij geeft aan dat ze de laatste jaren steeds meer volume hebben gerealiseerd. "Momenteel produceren we 50 ton in de week. We zijn organisch geroeid. Dit heeft met name te maken dat we veel klanten hebben met groeipotentieel, dus samen met onze afnemers kunnen we telkens het volume verhogen." Michel benadrukt dat kwaliteit bovenaan staat. "Wij plukken dagelijks vers, 7 op 7. Klanten kunnen tot 's middags bestellingen doorgeven en deze worden dezelfde dag nog geleverd. Wij vinden het belangrijk om enkel de beste grondstoffen te gebruiken." Ook kennis is van groot belang bij Lesage. "We weten alles over de producten en leren telkens bij. Ons personeel geven we gedegen opleidingen en zij worden ook nauw begeleid door ons." Er werken zo'n 60 mensen op het bedrijf. Ongeveer de helft van de champignons wordt in België geleverd en de andere helft gaat weg voor export. "We leveren aan Engeland, Frankrijk, Spanje en Portugal. De grootste groeier is Frankrijk. Onze grootste concurrent is Polen, die goedkoper product bieden. Toch merken we dat in België steeds meer wordt gekozen voor lokale champignons."
Witte champignons
Lesage produceert met name witte champignons. "Wij plukken drie keer per dag en oogsten op vraag van de klant. Kastanjechampignons betrekken we van andere partijen. Veel mensen denken dat een witte champignon overal hetzelfde is, maar de ene witte is de andere niet. Er zijn maar een beperkt aantal rassen waaruit gekozen kan worden, maar in de manier waarop de champignon wordt geproduceerd en onder welk klimaat kan een wereld van verschil zitten bij telers. Daarnaast moet een gevoelig product met gevoel worden behandeld. Onze medewerkers wegen de champignons meteen bij de pluk. Ze worden dan meteen in de juiste verpakking gedaan, dus het product wordt maar één keer aangeraakt. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt. Alles is 100% natuurlijk, behalve het stro dat in de compost zit."
Gesneden champignons
De champignons worden heel of gesneden geleverd in diverse verpakkingen. "Meer dan 50% gaat nog in het originele blauwe bakje, maar we merken een groei in nieuwe verpakkingen. Zo hebben wij in totaal zo'n 30 verpakkingen. Er zijn dus veel alternatieven. Ik verwacht dat dit in de toekomst alleen maar zal groeien. Het blauwe bakje wordt minder populair. Het is ook niet natuurlijk die kleur. Wij bieden onder andere een bruin schaaltje en dit kleurt ook beter bij de champignons. Toen we gesneden product gingen aanbieden, hadden we verwacht dat er een daling zou komen bij de 'gewone', maar dit was opvallend genoeg niet zo. Er is gewoon een heel nieuwe doelgroep voor gesneden champignons die volledig voor gemak gaat."
Toekomst
Michel verwacht dat de consolidatie in de Belgische champignons verder zal voortzetten. "Binnen tien jaar zullen er, denk ik, nog maar tien champignonbedrijven in België zijn. Ondanks dat zal het volume waarschijnlijk niet afnemen." Volgens Michel zullen er in de toekomst meer nieuwe zaken op de markt komen. "Dat gebeurt nu nog te weinig. De champignonsector heeft een lange tijd stil gezeten, maar komt nu langzaam in beweging. Wij hebben deze zomer in samenwerking met de klant het barbecue-concept geïntroduceerd. Dat is heel goed ontvangen bij de consument. Er zit zeker potentie in mooie verpakkingen en concepten. We moeten onze afnemers vaker verrassen met iets speciaals." Hij verwacht dat er ook meer aandacht zal komen voor ecologische verpakkingen. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor milieu en de ecologische voetafdruk beperken. Daarnaast meer communiceren dat champignons heerlijk en gezond zijn en overal bij gegeten kunnen worden!"
Voor meer informatie:
Michel Lesage
Lesage Champignons nv
Kervijnstraat 79
8531 Bavikhove
Belgium
T: 0032 (0) 56 71 22 88
F: 0032 (0) 56 71 29 53
info@lesagechampignons.be
www.lesagechampignons.be