Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Paul Peters: "Export peren naar Oost-Europa neemt toe"

Bewogen hardfruitjaar leidt tot blijvende druk op de markt

Tholen - De hardfruitoogst is zo goed als klaar en de markt heeft de eerste indrukken van het seizoen opgedaan. "We hebben een bewogen jaar gehad met extreme gevallen. We hebben fruit binnengekregen dat boven de 35 graden was en dat maak je niet gauw meer mee. In het begin dachten we dat het fruit en dan vooral de peren erg dik zouden worden. We hadden een heel goed groeiseizoen met heel veel regen. Toen kwam het extreem hete weer en dat heeft toch een keerzijde teweeg gebracht. Dat zal zijn vruchten ook wel afwerpen in de bewaring. Bij de percelen die met een goede beregening en goede fertigatie zijn behandeld, zullen de problemen nog wel meevallen. Bij andere percelen verwacht ik dat het fruit toch ook in de bewaring nog wat doorrijpt en het niet haalt tot maart. We hadden ook goede hoop dat het Russisch embargo inmiddels wel opgeheven zou zijn, maar daar zit helemaal geen beweging in", zegt Paul Peters van Gebr. Peters Fruithandel.

 

Huidige marktprijzen
"Over het algemeen ligt de opbrengst van een hectare peren een paar duizend euro hoger dan van een hectare appels. De verkoop van peren is daarbij voor ons gemakkelijker, omdat ze in Oost-Europa wel appelen hebben, maar geen peren. We hoeven de concurrentie dus niet met hen aan voor de peren en dat merken we elke dag in de afzet. Met de appels hebben we daar wel mee te maken en dat scheelt toch behoorlijk. De prijs van Doyenne du Comice ligt tussen de 50 en 75 cent net naar gelang, de prijs voor de goede Conferenceperen tussen 50 en 60 cent. Voor de appelen is het moeilijk om er een klant voor te vinden. Als je een kanaal hebt, zoals een supermarkt, dan kun je er nog wel wat mee. Wij hebben zelf geen afzet in een Nederlandse supermarkt, dus dan kunnen we er ons beter ook niet op toe te leggen", legt Paul uit.

Marktsituatie
De fruithandelaar vertelt verder dat hij verwacht dat er prijstechnisch met de Elstar/gewone appelen tot begin maart niks gebeurt. "Dat is mijn visie. Je blijft toch teveel druk houden met een te rijpe partij appelen, die straks weg moeten en ik zie niet meteen een partij opstaan die zegt 'breng mij die appels'. Met de Jonagolds die in goede bewaring staan zou het nog wel eens mee kunnen vallen. Dat kan best nog wel eens een sterretje verschieten in de zomer. Het is natuurlijk Europees warm geweest, maar je moet wel de goede bewaring hebben en die ook toepassen. Bij de peren zie ik ook een verschuiving. Op de lange termijn kan daar wel wat gebeuren, maar ik vermoed dat ook daar druk zal blijven van rijpere partijen peren. Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar ik denk dat er toch gewoon druk op de markt blijft door rijp fruit in zijn geheel".



Biologisch
"Wij zitten zelf niet in de handel van biologisch fruit, maar het gaat wel groeien. Wij zouden best ook wel een stuk om willen schakelen, maar dat mag natuurlijk niet zomaar en je moet een betere prijs realiseren om per hectare beter uit te komen. Je plukt ten eerste een stuk minder als traditioneel, dus je moet ook meer beuren, maar dan kom je alsnog op hetzelfde uit. Het gaat er om wat er overblijft. Komt er levensvatbaarheid uit? Een groter areaal is ook niet per se nodig, als het inkomen uit de bestaande hectares maar goed is. Maar dit hoor ik van de telers. Wij doen er zelf nog niets mee, maar we moeten het wel in acht nemen, want het is een stevig groeiende markt met een groei van 10%, terwijl je het bij ons ziet afkalven", vertelt Paul.

Export naar Oost-Europa
"We zijn altijd gericht op de export. Duitsland was de grootste afnemer, maar dat wordt ook minder en nu richten we ons op Frankrijk en het grootste deel van Oost-Europa. Onze afzet van peren in andere landen en supermarkten neemt toe. Je hebt bijvoorbeeld supermarkten die in Oost-Europa meer peren gaan verkopen. Ik geloof ook dat Polen en dat soort landen nog lang niet op het maximum zit van het aantal peren dat we daarnaartoe kunnen sturen. Ik merk bij veel mensen dat ze peren erg lekker vinden. En Duitsland gaat bijvoorbeeld ook steeds meer de Conferencepeer waarderen. Die hadden heel lang allerlei oude soorten. De groei van de peren groeit toch echt en dat vinden we erg positief. We zullen best nog wel voor verrassingen komen te staan. Ik ben net 50 en mijn broer, Kees is halverwege de 50 en we zijn echt nog niet oud, maar zo extreem hebben we het nog nooit meegemaakt."



Voor meer informatie:
Paul Peters
Peters Fruithandel
Culekampseweg 2
4031 JG INGEN
Tel: 0344 601 607