Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ervaringen van hardfruitteler Arjan Lambregts

Wat te doen tegen hagel?

Tholen - Het huidige klimaat voor hardfruittelers in Nederland zit boordevol bedreigingen. De Russische boycot, de concurrentie vanuit Polen, lage prijzen en steeds grilligere weersomstandigheden zorgen ervoor dat je als teler echte liefde voor je vak moet hebben, wil je het harde werk kunnen volhouden. Appel- en perenteler Arjan Lambregts van De Stuifakker stelt dat de sector nog een paar moeilijke jaren voor de boeg heeft. "Zelf heb je invloed op de kwaliteit die je levert. Het zou heel fijn zijn als we ook de weersinvloeden kunnen tackelen."



Vooral hagelschade vormt nog een groot probleem. Het KNMI gaat ervan uit dat hagel en onweer in de toekomst heviger worden. Tegen het midden van de eeuw komt extreme hagel ten minste twee keer zo vaak voor als in de periode 1981 tot 2010. Fruittelers moeten hier dus wat mee. Maar welke manier is nu echt effectief? Arjan vertelt over zijn ervaringen.

Hagelverzekering
Al jaren bestaan er polissen met premiekortingen en bonus malussystemen tegen hagel. "De premies zijn vaak echter hoog. Ik heb een paar keer achter elkaar schade moet claimen. Resultaat was steeds hogere premies gecombineerd met een hoog eigen risico. Een hagelverzekering voorkomt geen schade. Ik wil kwalitatief goed fruit produceren en mijn voorkeur gaat dan ook uit naar hagelnetten" , zegt Arjan. 

Hagelnetten
Arjan heeft uiteindelijk geïnvesteerd in hagelnetten voor een deel van zijn areaal. "Het was een flinke investering, maar ik ben er heel blij mee." In 2012 schreef afstudeerder Brecht Geerdens al over de voor- en nadelen van hagelnetten. Door verminderde wind (20 tot 30% onder het net) is er minder windschade op peren. Ook is de gemeten temperatuur op hete dagen 6% lager, wat resulteert in minder zonnebrand. Bij nachtvorst blijft de temperatuur enkele graden hoger. Het nadeel is lichtverlies. Hier hebben de bijen last van en dit kan weer nadelig zijn voor de bestuiving. Verder kan er een verandering optreden in het microklimaat onder het net en kan de hardheid van de vruchten lager uitvallen. Daarom zet Arjan de hagelnetten tijdens de bloei open en worden ze pas na de bloei weer dichtgemaakt. Ook heeft hij alleen hagelnetten over een deel van de appels en niet bij de peren.

"Het was een enorme investering, maar ik wil de netten ook gaan aanbrengen over de rest van mijn boomgaard. Ze zijn voor mij de beste optie", zegt Arjan. Geerdens schreef dat de kosten gemiddeld zo'n €24.000 per hectare bedragen, inclusief afschrijvingen, loon- en onderhoudskosten. Een premiepercentage van 15% voor een hagelverzekering is het omslagpunt. Bij boomgaarden met hogere opbrengsten ligt het omslagpunt nog lager.

Hagelkanon als alternatief
Tijdens de Contacta van 8-10 november a.s. wordt het nieuwe, kleine anti-hagelkanon gepresenteerd dat is afgestemd op het areaal van de gemiddelde Nederlandse fruitteler. Hagelkanonnen zijn al jaren omstreden, vooral vanwege de geluidsoverlast en het gebrek aan wetenschappelijk bewijs omtrent de werking ervan. Daarom bedacht Stefan Grob in 2012 een stillere versie met slechts 80 dB per knal. Het oorspronkelijke kanon had knallen tussen de 120 en 140 dB. Kosten? Rond de €30.000. 

Voor meer informatie:
Arjan Lambregts
Fruitteeltbedrijf De Stuifakker
Bloemendaalse Zeedijk 16
4765 TA ZEVENBERGSCHENHOEK
0168 - 452 375