Perenoogst in het Duitse Rheinland afgerond
De één houdt van stevige en knapperige peren, de ander juist van zacht en sappig vruchtvlees en een intensief perenaroma. Peren blijven alleen stevig wanneer ze zeer koel worden opgeslagen. Bij kamertemperatuur worden ze snel zacht en sappig. Ze kunnen dan slechts enkele dagen worden bewaard. Daarom wordt aanbevolen om bij onvoldoende koele opslagmogelijkheden peren slechts in kleine hoeveelheden te kopen. Wie het narijpen van de peren te lang vindt duren, kan peren samen met appelen of tomaten opslaan. Deze geven het rijpingsgas ethyleen af, die het rijpingsproces van peren bespoedigd.
Peren zijn een ideale snack voor tussendoor. Ze bevatten een hoog gehalte aan B-vitamines, foliumzuur en fosfor. Dankzij het hoge kaliumgehalte werken ze ontslakkend en vochtafdrijvend. Het gehalte aan ballaststoffen brengt de spijsvertering op gang. Maar ook als topping op taarten, in desserts, als jam of als bijlage bij wild of boerenkool zijn peren heerlijk.