Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2,4 mln voor aardappelen en 3,6 mln voor groenten en fruit

VLAM haalt 6,6 mln euro aan Europese subsidies binnen

Zes nieuwe VLAM-projecten kunnen vanaf 2017 op forse Europese cofinanciering rekenen. Dat werd woensdag 19 oktober bekend. VLAM krijgt in totaal 6,6 miljoen euro en zal daarmee extra impulsen kunnen geven aan de export van groenten, fruit, verwerkte aardappelen en pluimvee.

In totaal werden er 226 projecten ingediend bij Europa, waarvan 66 goedgekeurd werden. VLAM zette in het voorjaar zwaar in op de voorbereiding van de dossiers. Met resultaat: zes VLAM-projecten werden goedgekeurd en kunnen rekenen op een Europese cofinanciering van maar liefst 80%. De resterende 20% draagt VLAM bij vanuit de promotiefondsen, wat dus een vervijfvoudiging van het beschikbare budget betekent.

Verwerkte aardappelen

Vanaf 2017 ondersteunt VLAM de export van verwerkte aardappelen in vijf landen in Zuidoost-Azië (Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam), en dit gedurende 3 jaar. Het programma wil door promotie van 'real Belgian fries' een ruimere afzet bekomen in deze landen. De acties zijn voornamelijk handelsgericht met beursdeelnames en de organisatie van contactdagen. Daarnaast wordt ook een consumentencampagne voorzien via sociale media om de consument in Zuidoost-Azië warm te maken voor 'Belgian fries'. VLAM kan voor dit project rekenen op 2.400.000 euro subsidies.

Groenten en fruit
Voor de groente- en fruitpromotie keurde Europa vier VLAM-programma's goed en krijgt hiervoor in totaal 3,6 miljoen euro. Vanaf 2017 kan VLAM dankzij deze nieuwe subsidies projecten uitwerken voor onze peren in Brazilië, hardfruit in India en groenten in Canada. De ingediende programma's zijn zowel naar de handel gericht als naar de consument, met o.a. degustaties op het winkelpunt.
Verder krijgt ook het Conference-project in Duitsland een vervolg dankzij nieuwe EU-subsidies. Dit EU-project loopt al sinds 2012 i.s.m. met de Nederlandse producentenorganisatie en kon al mooie resultaten voorleggen. Daarom wordt vanaf 2017 opnieuw sterk ingezet op degustatieacties van Conference-peren in de verkooppunten.

www.vlam.be

Publicatiedatum: