Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote problemen New Delhi-virus in Italiaanse tomatenteelt

Siciliaanse telers hebben grote problemen met TYLCV, het New Delhi-virus. "Bijna alle aanplant van augustus en september, evenals een deel van de aanplant van oktober is aangetast door het Tomato Yellow Leaf Curl Virus," vertelt een teler uit Vittoria, waar de problemen groot zijn.

De problemen zijn zo groot dat de productie naar verwachting zal halveren. Een enorme klap voor de telers die door de crisis al pittige jaren achter de rug hebben. De plantkosten worden verdubbeld, de oogst verlaat. In november en december zijn ze nog zonder tomaten en pas in maart en april lopen de cijfers op - maar dat zijn de tijden waarin andere landen ook op de markt zijn en de prijzen dalen.

Voor de oogst van november en december wordt zelfs 70% van de plantingen momenteel vernietigd. Dit heeft economische gevolgen voor de regio dat het vooral van de landbouw moet hebben en met name tomaten.

Burgemeester John Muscat: "De kans is groot dat de landbouwsector die reeds leed onder de gevolgen van de wereldwijde crisis nog verder zal verslechteren door het virus. Ik wil onze telers helpen en we hebben al aangedrongen bij de regionale instellingen om ons te helpen om geschikte maatregelen te vinden."

Ook de Italiaanse courgetteteelt is in de problemen gekomen met TLYLCV. Eerder dit seizoen kenden ze grote problemen met de droogte en nu is 25% van het areaal door het virus verpest. "Alle geïnfecteerde planten moeten worden omgeploegd dus de oogsten zijn laag", ziet een teler.

Het virus lijkt op die in Spanje. "We hebben er sinds dit jaar langs van en gaan langs in Spanje om te kijken hoe de telers er daar mee omgaan. We hebben al netten geïnstalleerd en ploegen dus alle planten om."

Publicatiedatum: