Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afghanistan ziet geen exportmogelijkheden voor recordgranaatappeloogst

Afghaanse granaatappeltelers vrezen dat hun overvloedige granaatappeloogst verloren zal gaan of voor spotprijzen op de markt zal komen omdat het ingesloten land geen exportmogelijkheden ziet, meldt Reuters. Fruitexporteurs, die in 2014 verantwoordelijk waren voor een kwart van de totale Afghaanse export, worden in hun mogelijkheden beperkt wat een bedreiging vormt voor de ontwikkeling van de economie van dit door oorlog geteisterde land. De grootste volumes Afghaanse granaatappelen worden naar Pakistan geƫxporteerd, waar de prijzen veelal laag zijn en het passeren van de grens vaak een hachelijke onderneming is. De grensproblemen tussen Afghanistan en Pakistan spelen al maanden en maken onderdeel uit van een langlopend grensconflict tussen beide landen.



Afghaanse telers hebben de regering verzocht een vrije markttoegang naar gebieden als Iran, het Midden-Oosten en Zuid-AziĆ« te steunen, waar telers wellicht goede prijzen voor hun granaatappelen kunnen krijgen. De regering is zich bewust van de situatie en heeft toegezegd naar nieuwe internationale handelspartners te zullen zoeken. Volgens de Kamer van Koophandel is de granaatappelproductie in het zuiden van Afghanistan dit jaar met 43% gestegen. Afghaanse granaatappelen zijn van uitstekend kwaliteit. 

Afghanistan is in veel gevallen afhankelijk van zijn buurlanden als het aankomt op transport. Vandaar dat de regering momenteel de mogelijkheden van luchttransport onderzoekt, een duurdere maar snellere manier van transporteren die mogelijk ook vanuit politiek oogpunt beter haalbaar is. 

Publicatiedatum: