Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko exporteert meer aardbeien dan sinaasappelen

Marokko Exporteert momenteel meer aardbeien dan sinaasappelen. Het land concurreert op de Europese markt nu met Chili en Mexico, die bekend staan als de belangrijkste aardbeienleveranciers in de winter.

In het seizoen van 2015-2016 exporteerde Marokko 100.000 ton aan aardbeien naar de EU. Dat was twee keer zoveel als het volume aan geƫxporteerde sinaasappelen, wat voorheen het belangrijkste fruit voor de export van Marokko was. Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk importeren 90% van de Marokkaanse aardbeien. Marokko teelt de aardbeien op een areaal van 4.162 hectare, dat zich voornamelijk in de noordwestelijke regio Gharb bevindt. Een groot deel van de productie is afkomstig van Spaanse bedrijven die zich hier hebben gevestigd.

85% van al het Marokkaanse areaal voor zachtfruit is bestemd voor aardbeien. De teelt van blauwe bessen en frambozen neemt echter ook geleidelijk toe, wat in verhouding staat tot de groeiende vraag op de wereldmarkt. Volgens nieuwsberichten zijn de EU-landen de voornaamste consumenten van aardbeien. Omdat het Europese aardbeienseizoen slechts tot het begin van juni loopt, is de Europese markt echter afhankelijk van buitenlandse leveranciers. De geografische ligging van Marokko maakt de import van Marokkaanse aardbeien voor Europa goedkoper en gemakkelijker dan de import vanuit Chili of Mexico. Marokkaanse telers willen hun producten ook exporteren naar andere markten waar vraag is, zoals Rusland, Canada en de VS. Dit gaat dan voornamelijk om diepvriesaardbeien.

Bron: EFE
Publicatiedatum: