Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India hoopt druivenexport te vergroten

Volgens de voorzitter van de Indiase druiven exporteurs bedroeg het vorige exportrecord zo'n 192.000 ton. Dit jaar verwacht het land dit volume echter te overschrijden gezien de goede moesson en de gunstige weersomstandigheden in de druiventeeltgebieden. In Chili daarentegen wordt rekening gehouden met een productiedaling van 15% tot 20% als gevolg van El Niño. 

"De druivenexport vanuit Chili naar Europa zal dit seizoen minder zijn vanwege de ongunstige weersomstandigheden in het land. Als India zijn kansen juist weet te benutten dan zal het zijn export dit jaar kunnen verbeteren. Bovendien zullen Rusland en Bangladesh hun import mogelijk vergroten wat gunstig is voor India. De vraag zal groeien en als de waarde van de munt verbetert zal de export mogelijk stijgen," vertelt Khapre.

Vorig jaar exporteerde het land zo'n 84.000 ton druiven naar Europa. Dit volume zou met 5% tot 7% kunnen stijgen. De EU heeft het toegestane residue van CCL voor de komende twee jaar op 0,05 ppm vastgesteld wat onverwachts gunstig uitpakt voor Indiase telers. In augustus zinspeelde de EU op het terugbrengen van het toegestane CCL residue naar 0,01 ppm, hetgeen grote onrust onder Indiase exporteurs veroorzaakte. In 2010 kreeg de Indiase druivensector een forse klap omdat de EU druiven uit het land weigerde vanwege te hoge concentraties MRL.

Vanaf 2014 begon de afzet van Indiase druiven te stijgen en werd een volume van 192.000 ton geëxporteerd naar zo'n 94 verschillende landen, waarvan het Verenigd Koninkrijk en Europa de grootste afzetmarkten waren met een aandeel van 65.000 ton. Het Indiase district Nashik exporteerde vorig seizoen het grootste volume, 108.000 ton, ten opzichte van 49.768 ton in 2014-2015. Zo'n 75.000 ton werd naar de EU geëxporteerd en de overige 33.000 ton was bestemd voor Rusland, Bangladesh, China en Dubai. Indiase druiven hebben toegang tot de Canadese markt gekregen en met de export kan vanaf het volgende seizoen gestart worden. Indiase exporteurs die ook naar de EU exporteren mogen hun druiven dan ook op de Canadese markt brengen. Het totale druivenareaal in het land wordt geraamd op 140.000 hectare, waaronder 110.000 hectare in Maharashstra en 30.000 hectare verspreid over Karnataka, Andhra Pradesh en Telangana. De totale druivenproductie wordt geraamd op 2,8 miljoen ton, waarvan 2,2 miljoen ton uit Maharashtra afkomstig zal zijn. Ondertussen zijn druiventelers gestart met de registratie van hun plantages. In het kader van nieuwe richtlijnen van de overheid zijn druivenexporteurs verplicht hun plantages te registreren voor de export.
Publicatiedatum: