Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Michiel Gerritsen (NFO): "Direct gevolg huidige economie"

Minder uitbreiders en meer stoppers in Nederlandse fruitteelt

Op 8,6% van de Nederlandse fruitteeltbedrijven is men van plan het bedrijf uit te breiden. Dit is een daling ten opzichte van vorig jaar. Toen lag dit percentage op 10,3%. Het zijn met name de grotere bedrijven die willen uitbreiden. Daarnaast is het percentage fruitbedrijven met beëindigingsplannen toegenomen in het afgelopen jaar (11,1%).

Dit blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse FruitteeltScanner van AgriDirect. Tijdens deze telefonische inventarisatie in juli en augustus van dit jaar hebben ruim 900 Nederlandse fruittelers vragen beantwoord over o.a. hun bedrijfsactiviteiten en de toekomst- en investeringsplannen.



Meer uitbreiders dan stoppers op bedrijven vanaf 8 ha
Hoewel het percentage stoppers groter is dan het percentage uitbreiders, zien we het tegenovergestelde beeld juist bij de fruitbedrijven vanaf 8 ha. Hier zijn meer uitbreiders dan stoppers. Het percentage uitbreiders is het hoogst onder de bedrijven vanaf 20 ha (12,5%). Hier bevinden zich ook de minste 'stoppers' (2,9%).

Bijna kwart fruittelers rekent op opvolger
Op 22,9% van de fruitteeltbedrijven met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder kan men rekenen op een opvolger of is er reeds een opvolger in het bedrijf opgenomen. In 2015 was dit 28,8%.



Opvallend minder uitbreiders en meer stoppers dan in andere sectoren
Binnen de fruitteeltsector zijn opvallend minder uitbreiders en meer stoppers dan in de overige agrarische sectoren zoals de loonwerk-, melkvee- en akkerbouwsector. Daar liggen de percentages uitbreiders op respectievelijk 13,2%, 15,4% en 18,8%, een stuk hoger dan in de fruitteelt. De percentages stoppers liggen in deze sectoren juist lager, respectievelijk op 4,3%, 2,7% en 4,7%.



Michiel Gerritsen, voorzitter sector Fruitteelt bij LTO Noord, reageert:
"De gegevens die AgriDirect hier publiceert, tonen eigenlijk een consistente lijn met de economie. Na een goed jaar zien we de sector zich positief ontwikkelen. Na een slecht jaar, zoals afgelopen jaar, denken helaas meer fruittelers aan stoppen. Dit betekent echter niet dat de fruitteler direct zijn bedrijfsactiviteiten zal beëindigen, dat is afhankelijk van hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen. Binnen vrijwel de gehele agrarische sector is er sprake van schaalvergroting, zo ook binnen de fruitteeltsector. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kleinere bedrijven. Maar eigenlijk zijn de ontwikkelingen die we hier zien heel herkenbaar en een direct gevolg van de huidige economie."

Publicatiedatum: