Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Frank Ocampo, Hagé International: "Overige variëteiten redelijk op niveau"

"Hausse aan Braziliaanse Galia-meloenen zorgt voor moeizame markt"

Tholen - Een overaanbod aan met name Galia-meloenen uit Brazilië zorgt voor een moeizame marktsituatie. "Het is zo nu en dan dweilen met de kraan open", verzucht Frank Ocampo van Hagé International. "Vorig jaar hadden we al te maken met een zee van meloenen uit Brazilië, die zorgde voor een dramatische marktsituatie en nu zijn er in de weken 36, 37 en 38 nog eens 180 containers gemiddeld per week bovenop de volumes van vorig jaar naar Europa gestuurd. En meer dan 600 containers per week kan de markt niet aan, met een prijsval als logisch gevolg."
 
Inmiddels zijn de volumes in de afgelopen weken naar beneden bijgesteld richting de volumes van afgelopen jaar. "Dat was nodig ook, want met name met Galia-meloenen is er veel oude handel in de markt en veel partijen niet weten wat ze met de handel aan moeten. Dit resulteert in een prijsniveau tussen de 5 en 7 euro Om die reden zijn veel kleinere bedrijven inmiddels al minder gaan importeren of gestopt", vertelt Frank. "Al met al zit de markt met een overschot aan Galia en met name de kleine maten zijn in overvloed aanwezig."


 
Met de andere variëteiten verloopt de afzet volgens de importeur een stuk beter. "De afname en verkoop van Cantaloupe verloopt stabiel met prijzen rond de 7-8 euro. Datzelfde geld leg je neer voor gele meloenen. Dat is zo slecht nog niet, want vorig jaar waren die zelfs voor 3-4 euro te koop. De markt voor watermeloenen is eveneens stabiel met een prijsniveau van 12-13 euro voor zowel de variëteiten met als zonder pit. Piel de Sapo-meloenen zijn er in het Braziliaanse seizoen weinig beschikbaar, dus dat loopt ook netjes door met prijzen tussen de 10 en 12 euro per doos."
 
"Gelukkig is de kwaliteit van de meloenen van alle Braziliaanse producenten die we binnenkrijgen goed. De komende weken zal het ongetwijfeld wat meer duwen en trekken worden, ook als het consumptiepatroon daalt bij de temperatuurdaling, maar we hebben de eerste zeven weken van het seizoen er al opzitten, vorig jaar was het na drie goede weken meteen een drama. Naar verwachting zullen een aantal variëteiten wel stabiel blijven in prijs. Ondanks de kleine dip zal en moet dit seizoen beter worden dan afgelopen 2015-2016", besluit Frank.

Voor meer informatie:
Frank Ocampo
Hagé International
Spoorwegemplacement 1
2991 VT Barendrecht
T +31 180 648 765
F.Ocampo@thegreenery.com
www.hage-international.nl