Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afperser Lidl dreigde met vergiftiging voedingsmiddelen

De Duitse supermarktketen Lidl blijkt vanaf eind vorig jaar maandenlang te zijn afgeperst. De dader eiste 15 miljoen euro en dreigde met het plaatsen van vergiftigde producten in filialen in Duitsland en andere landen, waaronder Nederland.
Dat blijkt uit correspondentie tussen de afperser en Lidl, die in handen is van EenVandaag. Het supermarktconcern stemde uiteindelijk in met betaling van 4,5 miljoen euro. Onduidelijk is of dat in samenspraak met de politie gebeurde. Tot een overhandiging kwam het uiteindelijk niet, omdat de afperser de operatie om het geld in ontvangst te nemen van het ene op het andere moment afbrak.

De afperser, die zegt namens een groep te handelen, eist in een e-mailbericht op 14 oktober 2015 een bedrag van 15 miljoen euro. Hij stelt een aantal keer een deadline, die Lidl steeds laat verstrijken. De man, die zich 'Alfred Neumann' noemt, dreigt daarop met het vergiftigen van producten in meerdere filialen van Lidl. Het supermarktbedrijf laat vervolgens weten bereid te zijn 4,5 miljoen euro te betalen en stuurt de afperser foto's van een zwarte rugtas met daarin het bedrag in bankbiljetten van 500 euro. Uit de correspondentie blijkt dat de afperser Lidl tijdens de dag waarop de overdracht moet plaatsvinden via een anoniem chatprogramma per trein door Duitsland laat reizen. Uiteindelijk breekt de afperser de operatie op het laatste moment af. In nieuwe e-mails eist hij het bedrag vervolgens in de digitale munteenheid bitcoin. Lidl verbreekt daarop het contact. De Duitse politie is nog steeds op zoek naar de afperser, die sinds maart niet meer actief is.

Niet gangbaar
Lidl noch de Duitse politie willen inhoudelijk op de zaak ingaan. Onduidelijk is of Lidl daadwerkelijk wilde gaan betalen. Maarten IJzermans, adviseur in afpersingszaken bij Hoffmann Bedrijfsrecherche, vermoedt dat de politie bij de overdracht van het geld betrokken was in een poging de dader te pakken. Hij bestudeerde op verzoek van EenVandaag de correspondentie. Volgens hem is het waarschijnlijk dat het om een eenling gaat. "Dit klinkt als een opportunistische afperser, die in de problemen zit en geld los wil krijgen". Dat hij het geld contant wil hebben is opmerkelijk, vindt IJzermans. "Het fysiek overdragen van cash geld is een lastige situatie, omdat het altijd traceerbaar is. Het is niet gangbaar in de criminele wereld."

Jumbo

De afpersing van Lidl is de tweede voor het Duitse supermarktconcern in korte tijd. In juli werd een echtpaar uit Gelsenkirchen opgepakt dat 1 miljoen euro eiste, terwijl ze dreigden bommen af te laten gaan in filialen. Eén explosief ontplofte ook daadwerkelijk. Volgens Duitse media zou Lidl daarop ook daadwerkelijk hebben betaald, waarna korte tijd later de twee verdachten werden opgepakt. Supermarktbedrijven bleken de afgelopen jaren wel vaker doelwit van afpersing. Bekend voorbeeld is de afpersing van Jumbo in Groningen vorig jaar. Ook daar werd gedreigd met het plaatsen van bommen, waarbij één explosief ontplofte. De man achter de bedreigingen werd afgelopen zomer tot 8 jaar cel veroordeeld. Langer geleden werden ook Ahold (2003), Campina (2003), Ikea (2011) en het Belgische supermarktconcern Delhaize (2015) afgeperst.

Bron: 1Vandaag / NPO
Publicatiedatum: