Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zespri organiseert eerste Benelux Seminar over kiwi en gezondheid

"Eet meer fruitsoorten met minder suiker"

Tholen - Op 13 oktober organiseerde Zespri de eerste Benelux Seminar over kiwi's en gezondheid. VĂ©ronique Parmentier en Juliet Ansell gaven een speech over de opkomst van de kiwi. "Tegenwoordig kent vrijwel iedereen ter wereld de naam kiwi. Marktleider in kiwi is Zespri, het bedrijf dat vermarkt kiwi's in meer dan 50 landen. Het bedrijf is goed voor 30% van het totale verhandelde volume wereldwijd. In Nieuw-Zeeland zijn meer dan 2500 telers met een areaal van 12.000 hectare in productie. Daarnaast zijn er ook nog 1.300 telers in andere landen met in totaal 2.000 hectare kiwi-Gold productie."

"Als mensen de gezondheidsvoordelen van de kiwi's kennen, wordt er ook meer geconsumeerd per jaar. Hoe groter de kennis, hoe hoger de consumptie. Zespri werkt samen met diverse partners uit de wetenschap, onderzoeksinstituten en universiteiten om de communicatie over gezondheidsvoordelen te kunnen onderzoeken, bewijzen en ondersteunen."



Jaap Seidell, vrije universiteit Amsterdam

Niet-overdraagbare ziektes (NCD's) zoals kanker, hartziekten, diabetes en chronische longaandoeningen zijn wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak geworden. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam sprak erover hoe je deze ziektes met een gezonde levensstijl kunt voorkomen of uitstellen. In 2013 waren er 382 miljoen mensen die diabetes hadden. in 2035 zullen dat 592 miljoen mensen zijn. Dit heeft te maken dat de genetisch meer kans hebben om het te krijgen, maar ook met een ongezonde levensstijl zoals obesitas, slechte eetgewoontes en gebrek aan lichaamsbeweging. De globalisatie van marketing en verkoop van ongezond voedsel werkt deze ongezonde levensstijlen in de hand. Een andere reden is de toenemende verstedelijking waardoor men minder kans heeft om lichamelijk actief te zijn", werd verteld in New York op 14 november 2013, de World Diabetes Day.

Gezonde levensstijl
Jaap Seidell benadrukt dat uit onderzoek is gebleken dat het aanpassen van de levensstijl ook het risico op diabetes vermindert. Gezond eten is belangrijk. En dat liet hij ook zien met cijfers dat de consumptie van fruit het risico op diabetes flink verminderd. Ook lichaamsbeweging is hierbij zeer belangrijk. Niet al het fruit is hetzelfde. We moeten minder fruitsoorten eten waardoor het suikerlevel in ons bloed meteen piekt, waaronder ananas en mango. Grapefruit, citroen en kiwi daarentegen hebben een lager suikergehalte waardoor de energie gebalanceerd aan het lichaam wordt gegeven, die moeten we vaker consumeren." De overheid moet bij de kinderen beginnen voor een betere levensstijl. "In Amsterdam zijn er 30.000 kinderen met overgewicht. Kinderen van 2 tot 18 jaar eten meer fruit, maar niet meer groenten. Gelukkig wordt er vanuit Europa diverse zaken georganiseerd voor kinderen, zoals de schoolfruit-actie. De overheid kan veel doen om een gezonde levensstijl te promoten. Zoals de beschikbaarheid en betaalbaarheid van groenten en fruit verbeteren. Daarbij moeten ze telers, retailers, ouders en scholen in betrekken."

Gezondheidsvoordelen kiwi's

Naast deze werden nog meer presentaties gegeven, speciaal over de gezondheidsvoordelen kiwi. Deze volgen in de loop van de week. "Kiwi's zijn niet alleen heerlijk, ze bezitten ook een aantal troeven en voordelen voor de gezondheid. Kiwi's hebben een heleboel te bieden: ze zijn goed voor de spijsvertering, schenken vitaliteit, bevorderen het metabolisme en de algemene gezondheid."